Тернопільщину чепурять до «Дзвонів Лемківщини» (програма фестивалю)

Про підготовку області до проведення щорічного етнографічного фестивалю «Дзвони Лемківщини» прозвітували члени оргкомітету на нараді у Тернопільській ОДА. Йшлося про виконану роботу, існуючі проблеми та способи їх вирішення.

Нагадаємо, цьогорічний фест відбудеться 1-2 серпня в урочищі «Бичова» поблизу Монастириська. Його  приурочили 70-ій річниці примусового виселення лемків.

На сьогодні до участі у фестивалі вже зголосилися 89 колективів і виконавців (близько 900 учасників), 59 з них – з Тернопільської області. Є також колективи з інших областей і навіть країн.

На території фестивалю традиційно діятиме містечко майстрів народної творчості, які показуватимуть свої вироби і продаватимуть їх. Вже дали згоду на участь 99 майстрів, зокрема, 59 - з Тернопільщини. У такому містечку кожен район матиме змогу представити свою культуру і вироби декоративно-ужиткового мистецтва. Годуватимуть учасників та гостей дійства бійці батальйону «Тернопіль» на польових кухнях.

Приїхати на «Дзвони Лемківщини» зголосився і глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, який служитиме Святу Літургію перед початком фестивалю. 1 серпня о 13:00 Святослав молитиметься за жертв депортації, а також революції Гідності та воєнного конфлікту на східних кордонах України.

Програма XVI Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини», приуроченого до 70-річчя депортації українського населення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини:

1 серпня

9.00 – 18.00 – Огляд експозицій музейного комплексу «Лемківське село» у Монастириську

11.00 – Театралізована  хода учасників фестивалю, покладання квітів до пам’ятника та пам’ятного знаку

12.00 – Огляд містечок народних промислів, традиційної лемківської кухні, спортивних змагань, експозицій в музейних приміщеннях

13.00 – Урочисте відкриття XVI Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини», запалювання Ватри

14.30 – Привітання представників державних та громадських організацій

15.00 – Виступ творчих колективів та окремих виконавців

15.30 – Презентація книжок на лемківську тематику Ігора Дуди

16.00 – Відкриття дитячої частини фестивалю «Ватрочки»

23.00 – Виступи творчих колективів та окремих виконавців

2 серпня

10.00 – Служба Божа

12.00 – Виступи творчих колективів та окремих виконавців

17.00 – Закриття XVI Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

Соломія ШАЛАЙ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео