Віра Олександрович

Тернопільщина б’є рекорди: ми піднялися на 14 позицій і опинилися на 9-му щаблі серед регіонів України

Демянчук (1)

Найвищу динаміку зростання економічних показників в Україні нині має саме Тернопільщина. Тож за рік ми піднялися аж на 14 позицій і опинилися на 9-му щаблі. 

Власне, у Міністерстві розвитку громад і територій опублікували результати моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за січень-березень 2021 р. Цей документ засвідчує, що найкращими за динамікою зростання економічних показників є Тернопільська, Чернівецька і Житомирська області. Таким успіхом сьогодні, 25 червня, похвалився перший заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації Ігор Дем`янчук.

– Це свідчить, що той адміністративний менеджмент, який провадить команда Володимира Труша протягом періоду у більш як рік, – каже він. – Отже, було обрано правильні пріоритети, було визначено правильно динаміку і розподілено завдання між членами команди і, відповідно, між структурними підрозділами обласної держадміністрації. Це все спрацювало в певних секторах реальної економіки і дало той результат, який ми маємо.

Власне, чиновник сам обіймає посаду трохи більше року. І вважає, що саме за такий період уже можна підбивати якісь підсумки.

– Зокрема, оцінку при моніторингу здійснювали за 24 показниками, що характеризують стан справ у 6-ти напрямах різних сфер соціально-економічного розвитку регіонів, – уточнює Ігор Дем`янчук. – А саме: відновлювана енергетика та енергоефективність, розвиток інфраструктури, ефективність ринку праці, фінансова самодостатність, інвестиційний розвиток і зовнішньоекономічна співпраця, а також – економічна ефективність.

Тернопільщина, за його словами, продемонстрували значний прогрес порівняно із І-м кварталом 2020 р. Вона значно покращила свої позиції у рейтингу, опинившись відразу на 9-му місці.

– Наша область суттєво покращила свої позиції, наприклад, за рахунок розвитку будівельної галузі і збільшення індексу сільгосппродукції, – додає пан Дем’янчук. – Адже на Тернопільщині спостерігається збільшення обсягу виробництва валової продукції сільського господарства на 10,6%. Натомість, за підсумками січня-березня 2021 року, маємо найбільше зростання обсягів будівельної продукції – на 9,2% і будівництва житла – у 1,8 раза.

У напрямку інвестиційного розвитку та зовнішньоекономічної співпраці, за словами чиновника, зріс обсяг освоєних капіталів. Відтепер цей показник у Тернопільській області становить більш як 2,1%.

– Що стосується зарплати, то за перших 3 місяці 2021 року загалом по Україні платня зросла на 8,5% (у січні-березні 2020 року – на 11,3 %), – уточнює він. – Така динаміка була характерною для усіх регіонів. У регіональному розрізі збільшення рівня реальної зарплати коливалося в межах від 4,2% у Києві до 16,5% власне у Тернопільській області.

До речі, Ігор Дем`янчук підкреслив, що загальний високий результат забезпечили високі позиції Тернопілля у певних галузях. Адже, за аналізом певних показників, ми часом опинялися і на чільних місцях серед інших областей.

Довідка. Кілька цікавих цифр із моніторингу:

  • збільшення обсягу освоєних капітальних інвестицій мало місце у 9-ти регіонах: від 2,1% у Тернопільській до 81,5% у Луганській областях;
  • найвищий рівень зайнятості зафіксували у Києві (61,7%), Харківській (59,9%), Дніпропетровській (58%), Київській (57,8%) і Миколаївській (57,3 %) областях, а найнижчий – у Волинській (48,9%), Донецькій (49,2%), Тернопільській (51,6%), Кіровоградській (53,1%) і Закарпатська (53,7%) областях;
  • у січні-березні 2021 р. найбільшу частку сумарної потужності котелень на альтернативних видах палива в регіонах від загальної потужності котелень регіону зафіксували у Тернопільській (29,1%), Кіровоградській (27,6%), Рівненській (25,1%), Львівській (23,5%) і Житомирській (23,3%) областях.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео