Віра Олександрович

Тернопільщина дивує: «Нате вам 300 тисяч, тільки не чіпайте» (відео)

dutuna-groshi

Дані усіх 2,5 тисячі злісних аліментників із Тернопільщини уже внесли до Єдиного реєстру подібних порушників. Цю інформацію відразу передали у прикордонну службу України.

Тож нововведення, що вступило в дію лише у лютому 2018 року, вже встигло за трохи більш, як місяць, дати вражаючі результати, розповів заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Андрій Хічій (читайте також ТУТ і ТУТ прим.).

- Загалом стягнути на користь дітей уже вдалося 13 млн грн. Один чоловік приніс відразу 300 тисяч гривень. Мовляв, нате вам, тільки мене не чіпайте, бо я їжджу за кордон, - каже пан Хічій. – Дехто навіть платить авансом, тобто усю суму аліментів на рік наперед, аби тільки мати спокій увесь цей час, перебуваючи на заробітках.

[embed]https://youtu.be/1vH5fUPgY3o[/embed]

Нагадаємо, фахівці відразу були дуже втішені ухваленням закону про посилення відповідальності за несплату аліментів. Адже стало зрозумілим: злісним аліментникам тепер буде непереливки, а діти нарешті отримуватимуть кошти на свої потреби.

- Третина усіх виконавчих проваджень у нашій області – це аліменти, - констатує пан Кольцов. – Загалом в області – майже 9 тисяч мають сплачувати таку допомогу на утримання дитини. Злісних неплатників серед них - майже 2,5 тисячі.

Багатьох уже злякала перспектива втратити права на водіння авто і мисливство, точніше – володіння зброєю. Додатковим стимулом стали заборона виїзду за кордон і залучення до суспільно-корисних робіт, каже начальник Головного територіального управління юстиції в області Едуард Кольцов.

[embed]https://youtu.be/fX6zYyO-EFE[/embed]

Суспільно-корисні роботи – це той рушій, який дозволяє змусити платити навіть тих, у кого немає авто і зброї. Причому при застосуванні цього методу настає адміністративна відповідальність, пояснює Андрій Хічій. Тобто злісний аліментник, навіть сплативши борг, все одно буде замітати тротуари у місті чи прибирати на кладовищах.

[embed]https://youtu.be/X94fG1RpdVg[/embed]

Затримка нині – лише за органами самоврядування. Як пояснили в управлінні юстиції, кожна місцева рада має ухвалити рішення, що передбачатиме оплату за виконання відповідних суспільно-корисних робіт на користь громади. Але в багатьох сільрадах уже зорієнтувалися, каже Едуард Кольцов. Тим паче, контролювати цей процес – просто, наголосив пан Хічій.

[embed]https://youtu.be/xGUunG_RFLg[/embed]

Аліменти – це платежі цільового призначення, тож якщо довести їхнє використання не для потреб дитини, частку можуть зменшити або зараховуватимуть ці гроші на банківський рахунок дитини. До того ж, аліменти на дитину виплачують від дня пред'явлення позову і до досягнення нею повноліття (18 років). Якщо ж дитина продовжує навчання, аліменти стягують до досягнення нею 23-х років.

Аліменти
Аліменти

До речі, незабаром суми стягнення на користь дитини в Україні можуть зрости. Скажімо, це вже буде не певна частина від прожиткового мінімуму, а 2 тис. грн щомісяця (див. довідку – прим.).

[embed]https://youtu.be/jTNb1K-OMdU[/embed]

Стимулювати до боротьби із злісними божниками планують і державних виконавців. Вони, очевидно, незабаром отримуватимуть винагороду – частку від продажу майна, стягненого через борги із аліментника.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Довідка. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо батьки не платять аліменти, дитині призначають, відповідно до закону, державну допомогу у розмірі різниці між середньомісячним сукупним доходом сім`ї на одну особу за попередні 6 місяців і 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Наразі розмір такої допомоги для дітей до шести років – 746 грн, для дітей від шести до 18-ти років – 930 грн. Прожитковий мінімум в Україні у 2018 році становить: із 1 січня – 1492 грн; на дитину до 6-ти років, 1860 грн; на дитину від 6-ти до 18-ти років, із 1 липня – 1559 грн; 1944 грн; із 1 грудня – 1626 грн; 2027 грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео