Орест Сарматський

Тернопільщина хоче запозичити те, що вже прижилося на Буковині (фото)

Заставка (Copy)

Буковинські громади поділилися зі своїми колегами з Тернопільщини успішним досвідом отримання та реалізації проектів з міжнародної технічної допомоги

Під час навчального візиту делегацій об’єднаних територіальних громад Тернопільської області на Чернівеччину, буковинські громади поділилися зі своїми колегами успішним досвідом отримання та реалізації проектів з міжнародної технічної допомоги.

Про це повідомляє Укрінформ у публікації свого власного кореспондента Віталія Олійника.

Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

01
01

"Представники громад Тернопільської області вже давно цікавляться практикою Чернівецьких ОТГ саме в частині реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, – пояснює директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. – Такої практики немає в Тернопільській області. Свого часу, ще у 2017 році, я була в них з тренінгом щодо підготовки проектних заявок з міжнародної технічної допомоги. Тоді було в них 20 громад, зараз – понад 40. Тож і кількість працівників, які цим займаються, збільшилась".

Проекти, як спосіб об’єднання навколо спільної ідеї

Тема управління проектами стає все більш актуальною. Експерти зазначають: в даному питанні перевага буковинського краю саме в тому, що ще до реформи децентралізації влади, муніципалітети нашої області мали досвід реалізації таких проектів.

"Це були проекти в рамках програм транскордонного співробітництва, – продовжує Татарчук. – Перш за все ми говоримо про співпрацю України-Румунії-Республіки Молдова. Також говоримо про дуже якісну програму ООН – місцевий розвиток, орієнтований на громади, який заклав підвалини проектів місцевого розвитку та навчив людей у громадах працювати над проектами, дав їм основу та розуміння, що має бути співфінансування, має бути гуртування громади на спільний результат. Це такі моменти, які сприяють виробленню тих навичок, які пізніше привели до об’єднання. Тому ми навіть проекти розглядаємо як передумову процесу об’єднання", - каже директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

02
02

Адже проект, запевняє вона, це не просто грантова угода, підписана з донором, це, насамперед, об’єднання людей навколо певних ідей. І внесок кожного в досягнення мети цієї ідеї. Ніколи проект не буде здійснено одним проектним менеджером або лідером проекту. Він може бути реалізований лише потужною командою.

"Ось ці всі навички ми зараз обговорюємо з нашими колегами тернополянами. Ми працюватимемо по Новоселицькій, Глибоцькій та Вижницькій ОТГ. Там їх ознайомлять з різними зразками реалізації проектів. Як тих, що були втілені раніше, ще до реформи, так і зовсім нових. Різних джерел фінансування, різного обсягу фінансування, але це все, що називається проектний підхід. Саме за ним - майбутнє. Як ми бачимо, у країнах ближнього зарубіжжя цю практику вже опанували. І навіть невеличкі сільські ради Румунії, або польські гміни абсолютно спокійно справляються з інфраструктурними грантами, програмами, проектами для місцевих громад. Освоюються суттєві кошти, хоча розпочинали вони з невеличких проектів. Усі процеси відбуваються на засадах прозорості, постійного моніторингу – це досить зрозумілі механізми, які діють по всій Європі. Цьому ми намагаємося вчити як наші громади, так і наших сусідів", - підкреслює Тетяна Татарчук.

Місто на кордоні трьох країн

Після проведення круглого столу, на якому фахівці Чернівецького ЦРМС знайомили тернопільських колег з процесами децентралізації на Буковині та успішними прикладами співпраці громад із міжнародними організаціями, делегація ОТГ Тернопільської області відвідала Новоселицьку ОТГ.

"Наша громада створена не так давно. Вибори пройшли у грудні минулого року, – презентує свою громаду голова Новоселицької міської ОТГ Марія Нікорич.Ми ще так би мовити на початку розвитку нашої громади, як такої. Але наші надбання у плані міжнародної співпраці є достатньо великими як для міста районного значення. Нашому місту нещодавно виповнилося 562 роки. Раніше про нього казали, що вранці тут можна було почути спів півнів трьох країн – України, Румунії та Молдови. Поки що наша громада налічує 7 населених пунктів, у яких проживає 21 тисяча мешканців. Маємо ще заяви на приєднання до нашої ОТГ.

03
03

Місто розміщене на відстані близько 27 км від обласного центру Чернівців та приблизно на такій же відстані від кордону з Молдовою. Наша громада багатонаціональна. Тут проживають українці, румуни, молдовани тощо».

Говорячи про досвід співпраці з міжнародними партнерами, голова ОТГ згадала, як делегація з Румунії вперше зайшла до них у міськраду та запропонувала співпрацювати.

«Одним з перших наших договорів про співпрацю була підписана угода між містом Новоселицею і Новоселицьким районом з Фалештським районом Республіки Молдова та містом Фалешти. І результатом цієї спільної діяльності була участь нашої делегації на міжнародному економічному форумі у Фалештах, де брали участь різні міжнародні організації та було підписано додаткові договори про поглиблення співпраці. А розпочалося все доволі прозаїчно. Ще у 2008 році через наше місто проїжджала делегація з Молдови. Вони самі зайшли до нас і запропонували: «Ви не хочете з нами разом працювати?». Ми тоді ще не знали, що це таке, як це робиться. Але вирішили спробувати, бо розуміли: варто використовувати наше вигідне географічне положення. Спочатку самі намагались розібратись у перевагах міжнародної співпраці, потім роз’яснювали це нашим працівникам, доносили до населення. І наразі уже маємо достатню кількість реалізованих проектів з міжнародної технічної допомоги у різних галузях», - розповідає Марія Нікорич.

04
04

Онука вимагала кидати сміття у різні смітники

Одним із результатів позитивної співпраці з міжнародними донорами стало переведення місцевого дитячого садочка на індивідуальне автономне опалення.

«Перш за все провели заходи з енергозбереження – утеплення стін, заміна вікон, дверей тощо. Потім ми перевели садочок з централізованого на індивідуальне опалення. Розмістили автономну котельню, яка працює фактично без втручання людини в її роботу», – додає заступник міського голови Новоселиці Сергій Арсеній. – У приміщеннях садочка встановлені датчики тепла. Система працює точково, лише тоді, коли це потрібно і лише в тих приміщеннях, де потрібно. Садочок великий як для нашого міста. Загальна площа складає майже 6 тисяч квадратних метрів. У ньому навчається 440 дітей. За нашими розрахунками практично за півтора року ми заощадили коштів на опаленні садочка стільки, скільки вклали у встановлення цієї котельні. На той час, у 2012 році, ми були другими в Україні, де встановили таку автономну котельню", - розповідає Сергій Арсеній.

Інший проект, з яким ознайомили представників громад Тернопільщини, був проект з організації збору та вивезення твердих побутових відходів.

05
05

«Побудували 15 платформ для збору сміття, придбали 45 контейнерів і сміттєвоз. У місті встановили 60 контейнерів для збору пет-пляшок. Але як сільським людям пояснити, що сміття потрібно кидати у різні смітники? Вони ж завжди викидали його на купку десь на краю села, тобто на стихійне сміттєзвалище... Однозначного рецепту, як із цим боротись у нас, звичайно, немає. Але багато дає роз’яснювальна робота серед дітей та молоді. Наведу один приклад. Після чергового семінару в дитячому садочку про необхідність сортувати сміття, мені зателефонувала одна знайома. Скаржилась на наші заходи, через які її онука відмовляється кидати сміття до їхнього смітника, натомість дитина вимагала встановити в будинку три сміттєві відра для роздільного сміття. Ось із виховання майбутнього покоління і буде змінюватись ментальність наших людей», - вважає Сергій Арсеній.

Під час візиту на Буковину, з метою вивчення досвіду та можливостей місцевого розвитку, делегація Тернопільщини побувала також у гірських Глибоцькій та Вижницькій ОТГ, де ознайомилися з досвідом створення сільськогосподарського кооперативу (сироварні) та апітерапевтичного оздоровчого комплексу «МИВІРА» (оздоровлення на бджолиних вуликах). Гості з Тернополя відвідали також садиби зеленого туризму, музеї, туристичний комплекс тощо.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео