Віра Олександрович

Тернопільщина: інструменти вже є, тепер треба добитися, щоб вони запрацювали (фото, відео)

Основне

Робити акцент на залученні іноземних інвестицій в аграрний сектор і харчову промисловість, а також розвивати туризм, притягаючи ресурси місцевого малого і середнього бізнесу, порадили знані експерти громаді Тернопільщини.

Репрезентація нових інструментів для залучення інвестицій у Тернополі відбулася сьогодні, 30 жовтня. І ключовою темою цієї наради стало обговорення пілотного проекту «Розвиток інституційної спроможності у залученні інвестицій на регіональному рівні: Тернопільська область».

Президія
Президія

Нагадаємо, його метою є створення умов для розвитку економіки області, залучення інвестицій і розвитку інвестиційної інфраструктури. Тож завдяки проекту наразі розробляють сучасний інвестиційний веб-портал Тернопільщини, здійснюють супровід розроблення Концепції і створення індустріальних парків  у Чорткові і Тернополі тощо. Такими кроками дуже втішений голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Експерти різних іноземних інституцій наразі допомагають нам проводити оцінку потенційних, інвестиційно-привабливих земельних ділянок і оперативно поширювати цю інформацію серед іноземних інвесторів. Окрім того, фахівці проводять аналітичні дослідження, аби визначити інвестиційно-привабливі галузі економіки краю.

Іноземні фахівці також працюють над тим, аби підвищити фаховість працівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування щодо супроводу інвестора. Для цього в області проводять семінари, тренінги, надають консультаційну підтримку.

Окремо йшлося про Агенцію регіонального розвитку, а також проведення інформаційно-рекламної кампанії про потенціал Тернопільщини серед потенційних інвесторів. Адже у цьому напрямку – ще дуже багато роботи, визнали учасники наради.

Гості
Гості

Із вітальним словом до учасників репрезентації звернувся і голова обласної ради Віктор Овчарук. Він підкреслив, що ще із часів Джона Мейнарда Кейнса в економічній науці визначили: одним із найважливіших факторів, що впливає на економіку в цілому, ринок праці і зайнятість населення, є, зокрема – інвестиційна сфера.

Тож, на його думку, для нашого регіону дуже важливим є залучення іноземних інвестицій як одного з найефективніших механізмів розвитку місцевої економіки.

– Агенція регіонального розвитку (див. довідку унизу – прим.) працює над залученням інвестицій в економіку краю, створенням умов для розвитку бізнесу, підготовкою бізнес-планів тощо, – уточнює він. – Окрім того, вона братиме участь у міжнародних програмах і проектах.

Учасники
Учасники

Із тезою про те, що наша область потенційно може бути однією із провідних із залучення іноземних інвестицій, погодилися й іноземні гості. Зокрема, слово взяв керівник групи радників із впровадженню державної регіональної політики Програми «U-LEAD з Європою» Матіас Морґнер.

Гість підкреслив, що сьогоднішня подія фактично означає завершення першого етапу співпраці між нашим краєм і експертами. Тепер вони планують зосередити свою увагу на питанні забезпечення висококваліфікованими кадрами, адже брак робочої сили уже відчувається доволі сильно.

– Ми зробили перший крок – підготували інструменти, що допоможуть залучати інвестиції, а тепер треба їх змусити працювати на користь краю. Тобто йтиметься про конкретні зустрічі із конкретними інвесторами.

Спікери
Спікери

Про нові інструменти для залучення інвестицій на Тернопільщині від міжнародного експерта Душана Кулки читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео авторки

Довідка. Депутати Тернопільської облради прийняли рішення про створення Агенції регіонального розвитку у травні 2017 р. Основні завдання цієї інституції: формування позитивного іміджу краю, підвищення  інвестиційної привабливості Тернопілля, розроблення і реалізація проектів регіонального розвитку, залучення іноземних інвестиційних і кредитних ресурсів, а також - міжнародної технічної допомоги для розвитку регіону.

Вибір читачів за тиждень

Відео