Орест Сарматський

Тернопільщина має знати: названо нардепів, які завдяки своїм ініціативам захистили агросектор від «покращень» з боку уряду

24423773-23824 (Copy)

Для аграріїв бюджет-2020 був знаковим у питанні держпідтримки. Адже на 2020 рік замінили графу про обов’язкову держпідтримку з показника не менше 1% аграрного ПДВ на не більше 1% від аграрного ПДВ. 

Тобто, згідно із буквою закону, держпідтримку у цьому році аграріям можна не давати взагалі.

Про це повідомляє agropolit.com. 

Секретар аграрного комітету Іван Чайківський звернув увагу на цю дискримінаційну норму й розпочав активне лобіювання ініціативи про повернення держпідтримки АПК до показника – не менше 1% від аграрного ВВП країни.

– Цьогоріч так склалося, що ми всі були менш досвідченими, нас не правильно проінформували про логіку цієї держпідтримки і не завжди ми розуміли, в чому суть. Зараз уже всі чітко розібралися, в чому необхідність такої підтримки для АПК. Нині у всіх членів аграрного комітету є розуміння, що аграрний сектор надто багато віддає в бюджет і робить для розвитку країни в цілому, тому його динаміку потрібно підтримувати. Тим більше, що у всьому світі аграрний сектор дотується. Зараз є чітке розуміння аграрного комітету, що не менше від 1% ВВП країни аграрний сектор має отримати держрпідтримки, тож ми чітко наполягатимемо на цьому. Ці гроші мають бути спрямовані суто на розвиток аграрного сектору, на створення доданої вартості в аграрному секторі, – заявив раніше народний депутат Іван Чайківський.

Також повідомляється, що завдяки активному втручанню депутатів вдалося захистити сектор від ряду «покращень» з боку уряду. Так, досягнення попередників у вигляді соєво-ріпакових поправок ліквідувала поправка 2124 до акону №1210 авторства Олега Тарасова.

Не пройшла й ініціатива з ліцензування пального для агаріїв (замінили декларуванням), яку цей депутат зі своїми колегами по аграрному (Микола Сольский) та податковому (від нього лобіював Олексій Устенко) комітетах також відвоювали на користь агросектору. А спроба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України залізти в кишеню агросектору на благо заводів Дмитра Фірташа провалилася.

Нагадаємо, що 21 травня 2020 згадане міністерство запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив.

Після цього 11 депутатів парламенту на чолі з Олегом Тарасовим вступилися за представників аграрного сектору та звернулись із публічною заявою до президента, прем’єр-міністра України та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з вимогою не вводити квотування. Пізніше до них долучилася  решта членів аграрного комітету. Тож тільки злагоджена позиція аграрного комітету та учасників ринку і їх публічний виступив із закликом до президента, прем'єра та очільника Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України посприяло тому, що уряд не дав хід цій ініціативі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео