Орест Сарматський

Тернопільщина: мови агресора в радіоефірі ще не позбулися, зате українських пісень вдосталь (інфографіка)

радіо01

Оприлюднено дані моніторингу обсягів ведення передач українською мовою на місцевих радіостанціях.

В ефірах радіостанцій Тернопільщини 94-відсоткове мовлення українською. Також в нашій області досить часто звучать україномовні пісні (81%).Такі дані оприлюднено в ЗМІ.

Для порівняння: Рівненська, Волинська та Чернівецька області мають 100-відсоткове мовлення українською, Львівська – 98, Івано-Франківська – 96, Закарпатська – 92 відсотки.

Правда, Тернопільщина серед лідерів мовлення українською в ефірі. Тут на 81% дотримуються вимог законодавства щодо «мовних» квот. Це дещо менше, ніж в сусідній Рівненській області – 82%.

радіо02
радіо02

Про це повідомив голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час зустрічі із керівниками телерадіоорганізацій Рівненської й Волинської областей.

Фактично, всі радіостанції – загальнонаціональні, регіональні та місцеві – виконують закон про квоти української мови. Проте регіональні та місцеві мовники значно перевиконують вимоги закону, ніж загальнонаціональні радіостанції.

Під час зустрічі із заступником голови Рівненської ОДА Світланою Богатирчук-Кривко та головою облради Миколою Драганчуком керівник Нацради обговорив й інші питання інформаційного простору. Зокрема, йшлося про проблему інформвакууму («білі плями»), яка залишається актуальною для прикордонних областей Рівненщини та Волині, а також необхідність забезпечення соціально незахищених категорій населення телетюнерами за бюджетні кошти.

Інфографіка – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео