Віра Олександрович

Тернопільщина – на межі переходу до «червоної» зони епідемічної небезпеки

Ярмоленко_ф

Ситуація щодо рівня захворюваності на коронавірус на Тернопільщині сьогодні, 4 березня, залишається напруженою. Проте наша область досі перебуває у «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки.

Як повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації, медики вкрай схвильовані тим, як зростає кількість хворих на COVID-19. Нагадаємо, за останню добу виявили понад 450 нових інфікованих.

– Вкрай не хотілося б, щоб наша область потрапила у «червону» зону, але це у великій мірі залежить від кожного із нас, – каже начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. – Як ми будемо поводитися в соціумі? Чи ми будемо дотримуватися карантинних заходів?

За її словами, нині в Тернопільській області для хворих із коронавірусом підготували 1 985 ліжок. Причому киснем забезпечені – 1793 із них, тобто– 90,3% від загальної кількості ліжок.

– Наразі продовжують хворіти 3516 осіб, на амбулаторному спостереженні перебувають 2768 осіб, – уточнює фахівчиня. – У закладах охорони здоров'я на стаціонарному лікуванні перебувають 748 осіб, причому 739 із них – дорослі. Цей показник на 0,4% вищий, ніж за попередню добу.

На ШВЛ у лікарнях перебувають 16 осіб, на концентраторах – 185, а на підтримці через кисневі маски – 240 хворих. Вільних ліжок із киснем зараз є 619, а із концентраторами – 587. Окрім того, завантаженість лікарень, із врахуванням підозр, вже становить 42,4%.

– Із кожним днем в області росте кількість хворих, – наголошує медик. – У нас кожен день є летальні випадки. Також ми переступили епідемічний поріг із захворюваності на звичні гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ). Тому насамперед закликаю усіх дотримуватися карантинних заходів і вакцинуватися.

Труш_03
Труш_03

Коментар голови обласної держадміністрації Володимира Труша:

– Розповсюдження COVID-19 не можна зупинити на межі області. А ми знаємо, якою гострою є ситуація із захворюваністю на коронавірус у сусідніх Івано-Франківській та Чернівецькій областях. Люди їздять, спілкуються. Ми не живемо у вакуумі. Ми живемо в соціумі. Чи ми можемо потрапити у «червону» зону? Так, звичайно. Якщо показники захворюваності будуть зростати такими ж темпами і надалі, то на комісії ТЕБ і НС приймуть відповідне рішення. На щастя, ми ще не підійшли до тієї граничної межі. Якщо люди зараз трішки обмежать своє спілкування, відмовляться від участі у якихось заходах, то ми перервемо ланцюг передачі інфекції і статистика піде на спад. Варто зауважити, що ми діяли на упередження і вже перевели виші на дистанційне навчання. Коли таке рішення приймали на засіданні комісії ТЕБ і НС, то пояснювали його просто: в наших університетах навчаються студенти із різних регіонів, вони, мандруючи, можуть переносити інфекцію і сприяти її поширенню. Тому я сподіваюся, що нам вдасться перейти цей складний період у «помаранчевій» зоні. Допомогти втримати ситуацію має і вакцинація, що стартувала в нашій області. 

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео