Віра Олександрович

Тернопільщина: набагато швидше сприймають новації приватні підприємці

ПРРО

Бізнесмени на Тернопільщині вже використовують понад 4 тисячі реєстраторів розрахункових операцій (РРО). І що цікаво, набагато швидше сприймають новації приватні підприємці.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж січня-березня 2021 року суб’єкти господарювання з Тернопільщини у своїй діяльності використовували 4 170 РРО, - уточнюють у податковій. - Причому 2 248 приватних підприємців застосовують 2 818 одиниць касової техніки. Щодо суб’єктів підприємницької діяльності-юридичних осіб, то 479 із них провадять діяльність, використовуючи 1 352 РРО.

Лише у березні 2021 року на території області зареєстрували 123 одиниці касової техніки, а скасували за цей час – 135 штук.

- На початку квітня представники тернопільського бізнесу зареєстрували 458 програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), а 17 таких рішень скасували, - продовжують у податковій. - Перевагу ПРРО здебільшого надають приватні підприємці. Так, із 65-ти програмних рішень, зареєстрованих у березні, 62 використовували приватні підприємці і лише 3 – юридичні особи.

Нагадаємо, із 1 січня 2021 р. до 1 січня 2022 р. РРО або ПРРО не застосовують приватні підприємці-платники єдиного податку другої-четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності.

- Винятком є ті, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, - наголошують у податковій. - Вони застосовують РРО в обов’язковому порядку.

Втім, при перевищенні платниками єдиного податку другої-четвертої груп у календарному році обсягу доходу (у 2021 р. це – 1 млн 320 тис. грн), застосування РРО або ПРРО є обов'язковим. Застосування починається з 1-го числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку. Приватні підприємці першої групи єдиного податку РРО не застосовують.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео