Віра Олександрович

Тернопільщина: Німеччина і Швейцарія ніколи не наздоженуть Польщу

ЗЕД

На Тернопільщині нині понад 1 660 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Причому співпрацюють вони переважно із партнерами із Польщі.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– На початку квітня на обліку у Тернопільській митниці ДФС перебували 1 664  суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, – уточнює начальник відомства Оксана Антонович. – Вони оформили 16 782 митних декларації, серед яких: 12 717 – імпортні, а 4 065 – експортні.

Порівняно із відповідним періодом минулого року, за її словами, кількість суб’єктів ЗЕД зросла на 120,5%. Причому усі декларації стовідсотково оформлені в електронному вигляді.

–  Упродовж вказаного періоду тернопільські митники оформили 198,7 тис. тонн вантажів, зокрема: ввезених – 31,2 тис. тонн, а вивезених – 167,5 тис. тонн, – кажуть у податковій. – Це перевищило аналогічний минулорічний показник на 77,5 тис. тонн, або на 63,9%. У тому числі, оформили на 1,7 тис. тонн більше імпортних вантажів і на 75,8 тис. тонн – експортних.

Загальний товарообіг склав 217,3 млн дол. США і порівняно із аналогічним періодом 2018 року зріс трохи більше, ніж на 7%.

– Серед основних товарів, що експортувалися, такі: електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території тощо) – 38% від загальної частки експортованих товарів, продукти переробки овочів, плодів (сік яблучний) – 12,5%, – уточнюють на митниці. – Трохи менше відправили на експорт м'яса яловичини і цукру, а також кондитерських виробів, а це, відповідно, 8,4% і 8,3%.

Найчастіше традиційно імпортували електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо) – понад 28% від загальної частки імпортованих товарів, транспортні засоби – 22,7% та механічне обладнання – 10%.

До речі, зовнішньоекономічні операції проводили із торговельними партнерами із 65 країн світу. Перші позиції серед них займали: Польща (50,4% від усього товарообігу), Німеччина (8,5%), Великобританія (4,2%), США (3,7%) і Швейцарія (3,4%).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео