Віра Олександрович

Тернопільщина особлива: лише 5 годин дискусій і нарад «подарували» результат (фото, відео)

Депутати Тернопільської обласної ради о 17:20 сьогодні, 13 січня, все-таки ухвалили бюджет на 2020 рік. Старий Новий рік «подарував» аж 53 «за». Однак передували цьому понад 5 годин перемовин, нарад і бурхливих дискусій.

Що цікаво, цей результат голосування у залі врешті прийняли оваціями. Інші питання порядку денного голова обласної ради Віктор Овчарук запропонував перенести на наступну, вже 13-ту сесію, і о 17:22 нарешті закрив засідання.

Президія
Президія

Варто нагадати, що обласна адміністрація подала проект кошторису-2020 в обласну раду 16 грудня. Депутати взялися вперше цей документ обговорювати у залі засідань 27 грудня, але тоді майже 2,5 години дискусій, вмовлянь і закликів до пошуку компромісів результатів не дали. Тож головною інтригою сьогоднішнього засідання було саме те, чи домовляться депутати. До того ж, у порядку денному було близько 40-ка пунктів, а питання про бюджет поставили відразу після політичних звернень і заяв.

 Внесли цей пункт у порядок денний ще під час його формування. Віктор Овчарук пояснив таку терміновість тим, що 11 січня надійшло прохання із ОДА. Мовляв, уже – середина січня, їм і так довелося відкрити бюджетний рік у казначействі з урахуванням того, що Тернопілля залишилося без кошторису-2020. Власне, терміново розглянути бюджет голова обласної держадміністрації Ігор Сопель просив і особисто під час сесії. Причому він наголошував на доцільності повернутися до того варіанту, який був на початку, тобто ще у грудні. На той час на годиннику було близько 13:00.

 Ось тут і почалося… Зрозумівши, що у залі може виникнути скандал і Тернопілля має шанс надалі залишитися без бюджету, Віктор Овчарук відразу оголосив перерву на 5 хвилин – для наради голів фракцій. Втім, такого терміну, звісно ж, не вистачило. 

Нарада
Нарада

До гурту біля столу президії почали приєднуватися чиновники ОДА, депутати. Емоції брали гору, тож спершу мало не побилися перший заступник голови облради Василь Деревляний із заступником Любомиром Крупою. Згодом він же спровокував конфлікт із ексголовою ОДА і депутатом Степаном Барною. Усім не подобалося, що розмова йде на «ти», а не на «ви».  

Оскільки у залі було чимало гостей, а також – тривала пряма трансляція засідання і багато речей могли не сподобатися глядачам, врешті нараду перенесли «у кулуари». Тривали ці перемовини і уточнення кошторису майже до 16:00. За пропозицією Ігоря Сопеля, депутати погодилися повернутися до розгляду бюджету. І дали під час голосування «за основу» відразу 53 «за». Але це проблему остаточно не зняло. Віктор Овчарук почав пункт за пунктом зачитувати правки до кошторису, запропоновані представниками фракцій. Це не всім сподобалося. Дехто потребував роз’яснень. Тож до трибуни запросили головного фінансиста Тернопільщини Степан Скибиляка. Що цікаво, сварилися депутати за все: і за гроші на ремонти доріг, і за купівлю комп’ютерів для лікарень, і за витрати на програму розвитку футболу. 

Снимок_Скибиляк
Снимок_Скибиляк

Оскільки грошей у казні більше не стало, то, як кажуть, з однієї кишені виймали, в другу складали. Тобто нараді в області вирішили зекономити на деяких програмах, аби «залатати» вагоміші дірки – брак коштів на зарплати в деяких комунальних установах, допомогу кільком навчальним закладам мистецького спрямування тощо. Обговорення і консультації тривали ще 1,5 години, аж поки депутати таки прийняли бюджет на 2020 рік, внісши до нього ряд правок і врахувавши низку пропозицій. Хоча навіть із деяких виступів було ясно, що до кінця політики у запропонованому варіанті не розібралися і навіть не зовсім розуміли, за що віддали голоси. Добре, що існує можливість внести згодом корективи…

Снимок_після_наради
Снимок_після_наради

А проголосували політика ось за що: прогноз власних доходів обласного бюджету (без урахування трансфертів) становить 732,5 млн грн. Джерелами доходів загального фонду обласного бюджету є: - податок на доходи фізичних осіб – 674 млн грн, ріст до очікуваних надходжень 2019 р. – 14,4%; - податок на прибуток підприємств – 30 млн грн; - рентна плата за спеціальне використання природних ресурсів –  7,9 млн грн, ріст до очікуваних надходжень 2019 р. – 7,9%; - плата за надання адміністративних послуг – 19 млн грн, на рівні очікуваних надходжень 2019 р.; - частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їхніх об’єднань, що вилучається до бюджету – 222 тис. грн; - надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває у комунальній власності —  300 тис. грн, на 50 тис. грн більше очікуваних надходжень 2019 р.; - орендна плата за водні об’єкти – 360 тис. грн, на 85 тис. грн більше очікуваних надходжень 2019 р.; - інші надходження – 725 тис. грн, на 2100 тис. грн менше очікуваних надходжень 2019 р.

Снимок_Овчарук
Снимок_Овчарук

Основними доходами обласного бюджету є податок і збір на доходи фізичних осіб (92% надходжень загального фонду), податок на прибуток підприємств (4,1%). Спеціальний фонд за доходами планується в сумі 89,2 млн грн, у тому числі: - власні надходження бюджетних установ – 86,8 млн грн; - екологічний податок – 2,1 млн грн; - надходження коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва – 0,1 тис. грн; - грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності – 0,2 тис. грн.

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео