Тернопільщина потребує тих працівників, які виїхали на роботу за кордон

Завдяки модернізації та розвитку державної служби зайнятості на Тернопільщині у 2018 році в порівнянні з минулим роком вдалося працевлаштувати значно більше людей. Проте проблемою на ринку праці все ж залишається брак робітників та низький розмір оплати праці.

Упродовж 2018 року через службу зайнятості Тернопільщини шукали роботу 47,7 тис. осіб. Завдяки розвитку служби та її співпраці із роботодавцями цього року працевлаштовано 27,6 тис. осіб, що на 6,5% більше, ніж за 2017 рік. Попри це, на ринку праці все залишається брак працівників.

– Основною проблемою на ринку праці є професійно кваліфікаційний дисбаланс, – зазначає директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. – Роботодавці більше потребують кваліфікованих робітників: водіїв, трактористів, швачок, електромонтерів, слюсарів, продавців, а серед безробітних 45 % мають вищу освіту. В Тернопільському міськрайонному центрі це 83 % .

Також найбільшою проблемою для тих, хто шукає роботу є низький рівень оплати праці. Як зазначили фахівці, такі фактори перешкоджають оперативно укомплектувати вакансії та спонукають людей до виїзду і пошуку роботи за кордоном.

– Найбільшою проблемою є тінізація економіки : низький розмір оплати праці, що пропонують роботодавці на вакансіях. 33% вакансій з мінімальним розміром оплати праці і лише 7 % вакансій з зарплатою від середнього обласного розміру ( у грудні він становив 8 307 грн), – розповів Василь Олещук.

1
1

– Варто визнати, що ера дешевої робочої сили завершилася. Ми впевнені, що лише український роботодавець може запропонувати конкурентну заробітну плату працівнику, який хоче жити та працювати в Україні, – директор обласного центру зайнятості переповів слова Голови державної служби зайнятості центрального апарату Валерія Ярошенко.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео