Віра Олександрович

Тернопільщина: про заборговану зарплату і подорожчання опалення (фото)

Сесія3

Зміни до обласного бюджету на 2020 рік внесли на сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 3 лютого. Окрім того, депутати без дискусій прийняли ще кілька суто господарських рішень.

Отже, на Тернопіллі виплатять усі заборговані зарплати педагогічним працівникам, запевнив начальник обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк.

Скибиляк
Скибиляк

Відповідно до пропозицій обласного управління освіти і науки, з метою недопущення виникнення заборгованості із виплати платні, пропонується збільшити обсяг освітньої субвенції для Чорткова на 400 тис. грн, каже він. Натомість Шумському районному бюджету додадуть 390 тис. грн за рахунок зменшення нерозподілених коштів освітньої субвенції обласного бюджету на 2020 рік.

Із такою пропозицією депутати радо погодилися. Степан Скибиляк отримав без дискусій 49 «за». Проте йому довелося відповідати і на запитання, що бути «не в тему». Зокрема, депутати «допитували» чиновника про фінансування перехідних об’єктів, які зводять на території краю за кошти Фонду регіонального розвитку.

Президія2
Президія2

Також обласна рада затвердила ряд статутів, визначила статутні капітали і прийняла рішення щодо об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області. Результат голосування коливався від 48-ми до 55-ти голосів «за». Наприклад, клопотання комунальної установи Тернопільської обласної ради «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини» отримало 48 «за». Аналогічне рішення щодо статуту Петриківського обласного геріатричного пансіонату отримало максимальну цього дня підтримку у політиків – 55 «за». Крім того, сесія визначила статутні капітали та затвердила статути Більче-Золотецької обласної лікарні реабілітації, Тернопільського обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань, Микулинецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації, Заліщицького дитячого центру медичної реабілітації, Чортківського обласного комунального шкірно-венерологічного диспансеру.

Коваль
Коваль

Також політики прийняли рішення щодо питання об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області – 48 «за». Окрім того, без дискусій затвердили ряд договорів-оренди і дозволів на списання з балансу основних засобів. Не так легко було із рішенням щодо коригування тарифів на теплову енергію. Захищати свою пропозицію довелося Володимиру Ковалю - керівнику комунального підприємства теплових мереж «Тернопільтеплокомуненерго». Він стверджував, що коригування тарифів - вкрай необхідне, бо КП несе мільйонні збитки. Але не всім депутатам перспектива підняття тарифів сподобалася.

– Серед наших абонентів – лише 9 індивідуальних споживачів, – пояснює керівник КП. – Шість таких помешкань є в Почаївській ОТГ. Вони мають намір незабаром перейти на індивідуальне опалення. І ще – 3 приватних будинки, де мешкають субсидіанти. Тому небезпеки для людей фактично немає. Зміни зачеплять комунальні підприємства обласної ради. 

Депутати2
Депутати2

Отже, 37 «за» врешті знайшлося. У рішенні йдеться (цитуємо): «У разі зміни впродовж строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов'язаних з виробництвом, транспортуванням та постачанням, послугою з постачання теплової енергії для потреб населення, бюджетних установ та інших споживачів (крім населення), що надаються комунальним підприємством теплових мереж Тернопільської обласної ради «Тернопільтеплокомуненерго», зокрема збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, цін (тарифів) на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, може проводитися перерахування тарифів шляхом коригування лише тих складових частин їх структури, за якими відбулися цінові зміни в бік збільшення або зменшення».

До слова, депутати ухвалили близько 30-ти господарських питань, а також політичні звернення.

Фото з трансляції сесії на сайті облради

Вибір читачів за тиждень

Відео