Віра Олександрович

Тернопільщина: триває розслідування у 4-х кримінальних справах про тероризм (відео)

Бойко7

Кілька резонансних справ перебували під процесуальним керівництвом прокурорів Тернопільщини у І-му півріччі 2020 року. Були серед них і, по суті, зовсім не характерні для нашого регіону. Зокрема, щодо… терористів.

Про це повідомив Головний прокурор краю Петро Бойко, звітуючи про роботу своїх підлеглих. Нагадаємо, такий брифінг відбувся 30 липня.

- Особливу увагу ми проявляли до посадовців, через дії яких до бюджету не надійшли значні суми, - розповідає посадовець. - Так, оголосили про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, інспектору одного з відділів Галицької митниці Державної митної служби.

Вели цю справу, до речі, слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань (ТУ ДБР), розташованого у Львові.

[embed]https://youtu.be/u1ldRQ3_H2s[/embed]

Працівник митниці, за словами прокурора, здійснюючи супровід у справах про адміністративні правопорушення щодо ввезення і митного оформлення на територію України автомобільних шин за зниженою вартістю, неналежно оформив матеріали.

Точніше - інспектор передав їх для розгляду судом уже після закінчення строків притягнення винної особи до відповідальності. Відповідно, підприємець уникнув сплати величезної суми штрафу, а держава не отримала понад 1 млн 800 тис. грн.

[embed]https://youtu.be/miEElyaziM4[/embed]

Як не дивно, під процесуальним керівництвом прокуратури нашої області скерували до суду 3 кримінальних провадження, пов’язані зі сприянням та участю в терористичних організаціях «ДНР» і «ЛНР».

- Зокрема, завершили спеціальне (заочне) досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом участі в терористичній організації «Донецька народна республіка» жителя Тернопільщини, - розповідає Петро Бойко. - У ході слідства встановили: 30-річний уродженець Збаразького району із липня 2014-го до травня 2019-го проходив службу у так званих правоохоронних органах «ДНР». Спочатку він був дільничним інспектором, а згодом – оперуповноваженим карного розшуку. Також підтвердилася його участь у забезпеченні процесу проведення так званих «виборів голови «ДНР» у 2018-му.

Обвинувальний акт у цій справі, за словами Петра Бойка, вже передали до суду. Втім, під судом, завдяки тернопільським прокурорам, опинялися і не лише наші земляки. Наприклад, було кримінальне провадження цієї категорії щодо жителя Слов’янська.

Бойко3
Бойко3

- У Тернопільському міськрайонному суді 59-річного чоловіка заочно засудили за участь у терористичній організації, - уточнює посадовець. – До речі, як один з лідерів терористичної групи, він здійснював організацію і керівництво людьми, які мали у своєму розпорядженні вогнепальну зброю, ручні протитанкові гранатомети (РПГ), станкові протитанкові гранатомети (СПГ), а відтак чинили збройний спротив та вели бойові дії проти військовослужбовців Збройних Сил України і працівників правоохоронних органів.

Вирок уже є: покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, щоправда, заочно.

- Наразі триває досудове розслідування у 4-х кримінальних провадженнях зазначеної категорії, - додає пан Бойко. - В одному із них особі вже повідомили про підозру.

Про найцікавіше, що розповів головний прокурор Тернопільщини, читайте на «Терені» ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео