Віра Олександрович

У головного прокурора Тернопільщини голова болить через незаконну вирубку лісів і розкрадання надр (відео)

Дуже болючим для всього Західного регіону нашої держави, зрештою, і для України загалом нині є питання незаконної вирубки лісів. Не обминула ця біда і Тернопільщину.

Так, за 6 місяців цього року у нашому краї до суду скерували 28 обвинувальних актів з приводу подібних злочинів. Про це сьогодні, 30 липня, розповів головний прокурор Тернопільщини Петро Бойко. Власне, він звітував про роботу своїх підлеглих у І-му півріччі. Йшлося і про справи, що входять у зону інтересів Тернопільської міської ради (читайте ТУТ і ТУТ).

– Серед актуальних проваджень, розслідування у яких триває, можна назвати останнє, розпочате Тернопільською місцевою прокуратурою за фактом вирубки дерев на земельній ділянці, розташованій в ландшафтному парку «Загребелля», – розповідає очільник прокуратури. – До речі, її цільове призначення – «для ведення дослідних і навчальних цілей». Наразі триває інженерно-екологічна експертиза у справі, за результатами якої буде прийняте остаточне рішення.

Прокуратура області також здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (ККУ) – «службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки».

– У ході досудового розслідування встановили, що внаслідок службової недбалості директора районного комунального підприємства «Зборіврайагроліс» здійснили рубку 27-ми дерев породи «дуб червоний», – продовжує посадовець. – Цим завдали шкоди громадським інтересам на суму понад 301 тисячу гривень.

За наслідками проведених слідчих дій, як стверджує пан Бойко, повідомили про підозру директору підприємства. Окрім того, у прокуратурі Тернопільської області здійснюють процесуальне керівництво у 8-ми кримінальних провадженнях, де фігурують посадовці лісових підприємств Тернопільщини. Усі справи – за фактами допущених ними порушень вимоги лісового законодавства у ході господарської діяльності.

Бойко4
Бойко4

– Так, повідомили про підозру головному лісничому та інженеру державного підприємства лісового господарства за ч. 2 ст. 367 ККУ – «службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки», - уточнює він. - За даними слідства, у лютому 2018-го за вказівкою головного лісничого, інженер відділу лісового господарства, будучи в складі підрозділу із відведення і таксації лісосік відвів під рубку земельну ділянку, що не належить лісовому підприємству.

Такими незаконними діями посадовців навколишньому природному середовищу завдали шкоду на суму понад 300 тис. грн. Обвинувальний акт у вищевказаному кримінальному провадженні щодо 2-х посадовців державного підприємства вже скерували на розгляд у Кременецький районний суд.

– Також слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Львові, за процесуального керівництва прокуратури Тернопільщини спільно з працівниками поліції затримали помічника державного лісничого підприємства, – додає Петро Бойко. – Його підозрюють у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди за ч. 3 ст. 368 ККУ.

Правоохоронці встановили, що помічник лісничого одержав від жителя Тернопілля неправомірну вигоду в сумі 13 тис. 200 грн за те, що неофіційно відпустив йому 10 саджанців туї і 24 саджанці ялини колючої. Ці дерева вирощували у вказаному лісництві.

– Чоловікові вже повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 ККУ і обрали для нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, – уточнює прокурор. – Наголошую, посадовця відсторонили від займаної посади.

До того ж, триває досудове розслідування у 2-х кримінальних провадження за фактом невиплати зарплати працівникам лісових державних підприємств. У цих кримінальних провадженнях призначили економічні експертизи. Після їх завершення вирішать питання про притягнення винних осіб до відповідальності. Що цікаво, 1 млн грн заробітної плати лісникам у державних підприємствах після розпочатих проваджень уже відшкодували. Тож і в Кременці, і в Чорткові такі борги вже погасили.

– Не лише незаконна вирубка лісів становить небезпеку для довкілля, а й видобування корисних копалин, причому – без жодних дозволів, – додає Петро Бойко. – Це може призвести до небажаних змін у природі, тому ми проявляємо пильну увагу до підприємців, які так наживаються, не дбаючи про наслідки.

Зокрема, триває розслідування щодо директора приватного підприємства, що під приводом роботи із розчищення русла річки Дністер на ділянці біля Заліщиків незаконно видобувало піщано-галькову суміш. Її отримали, використовуючи спеціалізовану техніку, і реалізували на суму більш як 10 млн грн.

– Внаслідок незаконних дій підприємства видобуто близько 40-ка тисяч тонн суміші, – пояснює пан Бойко. – Директору повідомили про підозру у порушенні встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля, та у відмиванні коштів.

До речі, на техніку, яку використовували як знаряддя вчинення злочину, наклали арешт – як на об’єкт, який підлягає спецконфіскації.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео