Віра Олександрович

Тернопільщина відзначилася – підтримала вимоги Львівщини (фото, відео)

Відразу кілька політичних звернень до керівництва держави прийняли на сесії Тернопільської обласної ради 17 вересня.

Нагадаємо, депутати того дня ухвалили близько 30 рішень і пообіцяли незабаром зібратися вже на 12-ту сесію. Про найцікавіше читайте ТУТ і ТУТ.

Звернення щодо Марківа – 42 «за»

Звернення «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента і Верховної Ради про вжиття невідкладних заходів зі звільнення Віталія Марківа», якого незаконно засудили в Італії, запропонував на розгляд перший заступник голови облради Василь Деревляний.

 – Віталій Марків – родом із Хоросткова, – розповідає політик. – Тому наша спільна позиція була б доброю справою. Треба почати захищати нашого земляка.

Колеги були одностайними - 42 голоси «за». За що пан Деревляний їм навіть висловив подяку.

Підтримали звернення Львівської обласної ради

Також депутати виробили спільне конструктивне рішення щодо звернення про мораторій до 2025 року із продажу землі сільськогосподарського призначення. Ініціативу знову взяв на себе Василь Деревляний. Виявилося, він зі своїм колегою Михайлом Пінем оформив текст від фракції ВО «Батьківщина», але відразу запропонував внести до нього зміни.

 Втім, був і альтернативний варіант звернення. Його від фракції «Європейська Солідарність» озвучив Микола Пилипів. Нагадаємо, керівник ПАП «Аркадія» є головою ради об’єднання сільськогосподарських підприємств Тернопілля. Тож він висловлював думку аграріїв краю.

 З цього приводу відбулася невелика дискусія. Адже не всі депутати розуміли, за що врешті голосуватимуть. Мовляв, ринку землі ми не спинимо, він все одно буде, то чи варто використовувати слово «мораторій». Окрім того, частина політиків хотіла додати туди окремі пункти. Наприклад, Олег Сиротюк запропонував додати рядок, у якому передбачити можливість купівлі землі державою. Врешті у залі знайшлося лише 35 «за», але цього вистачило.

До речі, сесія також проголосувала «за» звернення Львівської обласної ради до Президента, Голови Верховної Ради, Голови Служби безпеки, Генерального прокурора, Міністра енергетики та захисту довкілля України щодо заборони торгівлі російським вугіллям. Запропонував це Віталій Фидрин.

У цьому документі, зокрема, йдеться (цитуємо):

«…1 вересня 2019 р. на залізничну станцію Сілець-Завонє м. Соснівки прибуло 49 вагонів, завантажених російським вугіллям. Абсолютно всі вагони містять російську абревіатуру і прописані в Московській області. Станом на 10 вересня 2019 р. на залізничну станцію прибуло всього 113 вагонів. З кожним днем ситуація набирає все більшого розголосу і напруження серед населення. Активісти вже організували цілодобове чергування і блокування руху цих вагонів. Вимога єдина – неможливість перебування вагонів країни-агресора на території України і прийняття на законодавчому рівні рішення щодо заборони торгівлі російським вугіллям. Зважаючи на викладене, із метою недопущення створення соціальної напруги в шахтарському регіоні, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо на законодавчому рівні врегулювати це питання і заборонити торгівлю російським вугіллям!».

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео