Віра Олександрович

Тернопільщина: Віктора Овчарука відпустили у перинатальний центр «Мати і дитина» (фото) 

Овчарук

Депутати підтримали рішення про дострокове припинення повноважень голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука. Сталося це сьогодні, 11 листопада, під час 9-го засідання 14-ї сесії. 

Нагадаю, Віктор Овчарук подав особисту заяву щодо звільнення із займаної посади, адже вже виграв кадровий конкурс, аби стати головним лікарем-генеральним директором обласного перинатального центру «Мати і дитина». Укласти із ним угоду, за законом, мали у місячний термін, а він уже завершується. Натомість обласна рада нового складу запрацює нескоро.

Вислоцький
Вислоцький

Зауважу, процедура звільнення очільника відбувалася шляхом таємного голосування. Що вийшло у результаті, озвучив голова лічильної комісії Василь Вислоцький.

– До бюлетеня з питання про таємне голосування про дострокове припинення повноважень голови обласної ради 6-го скликання зі звільненням із займаної посади включена пропозиція: взяти до відома, що дня прийняття цього рішення повноваження голови облради Віктора Овчарука – припиняються, – каже депутат. – Лічильна комісія встановила: загальний склад облради – 64 депутати, кількість депутатів, які беруть участь у роботі сесії, – 39. Кількість голосів, поданих «за» – 37. 

Після цього дали слово Віктору Овчаруку. Було помітно, що чоловік хвилюється, але рішення депутатів його втішило.

– Насамперед  хочу подякувати усім за ту високу довіру, яку ви виказали мені 8 грудня 2015 року, обравши головою Тернопільської обласної ради, – каже він. – Безперечно, це – висока честь і відповідальність. Маю надію, що виправдав вашу довіру. Адже попри наші політичні розбіжності та погляди на шляхи вирішення проблем у соціально-економічному і культурному житті краю, наша каденція завжди просувати та втілювати у життя демократичні, європейські цінності та глибокий патріотизм.

Період із грудня 2015-го до листопада 2020 року він оцінив, як 5 років активної праці заради громади нашого краю. Мовляв, це були вражаючі роки, роки – змін, успішних і не дуже реформ, перемог і певних поразок, здобутків та втрат.

Сесія1
Сесія1

– Пишаюся тим, що саме нам вдалося впровадити в життя децентралізацію, – додає Віктор Овчарук. – У 2015-му ми почали із 26 громад і 17-ти районів. Нині, на завершення нашої каденції, маємо 55 спроможних громад і 3 райони. Завдяки цій реформі громади до середини 2019-го отримали кошти, про які до того не могли й мріяти. Це сприяло розширенню можливостей громад, а відтак – значно зросли їхні власні доходи і видаткові повноваження. 

Згадав Віктор Овчарук і про те, як змінились комунальні заклади охорони здоров’я.

– Ми у 2015 році отримали обласну медицину у реанімаційному стані, нині ми маємо надсучасні медичні центри, – додає він. – До прикладу: в університетській лікарні відкрили оснащені суперсучасним обладнанням лабораторний комплекс, Центр політравми та Кардіологічний центр, у дитячій обласній – онкогематологічне відділення. Такі приклади можна перелічувати довго. Все це ми зробили разом. 

У кінці виступу він побажав усім успіхів у подальшій діяльності і, звичайно, здоров’я. Варто нагадати, що ці речі необхідні і самому Віктору Вікторовичу, адже мало того, що він незабаром сяде у крісло головного лікаря, пан Овчарук ще й отримав мандат депутата міської ради Тернополя у 7-му скликанні.

Сесія2
Сесія2

Додам, за пропозицією депутатів, до порядку денного останньої сесії обласної ради 6-го скликання внесли низку питань. Зокрема, включили пункт про перелік окремих категорій громадян для забезпечення їх житлом, питання об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопілля, внесення змін до обласних програм і бюджету тощо. Про це та інше читайте на «Терені» згодом.

Фото з трансляції сесії облради на сайті органу місцевого самоврядування

Вибір читачів за тиждень

Відео