Ростислав Фук

Тернопільська колекціонерка показала чоловічі борщівські вишиванки (фото)

На виставці представили вишиванки двох періодів – довоєнного і повоєнного

До 110-ї річниці створення Тернопільського обласного краєзнавчого музею провели виставку чоловічих борщівських вишитих сорочок із колекції Віри Матковської. Про це повідомили на сторінці обласного методичного центру народної творчості. 

На виставці представили вишиванки двох періодів – довоєнного і повоєнного (до і після ІІ Світової війни). Довоєнні - конопляні хлоп’янки (тунікоподібні сорочки прямокутного крою), переважно з широкими смугами вишивки. Досить вишуканими були сорочки вишиті білими нитками. Сорочки довоєнного періоду були вишиті вовною або коноплями.

Повоєнними чоловічими вишиванками на виставці були весільні сорочки з «защіпами» - дрібними складками спереду на пазусі. На них були вузькі смужки вишивки бавовняними нитками з дрібною вишивкою. Техніки – хрестик, низинка, набирування, пряма лиштва.

Також представили вишивку, яку наносили на низ чоловічих штанів, що називалися «гачі».

Віра Матковська розповіла про свою колекцію, про те, звідки почалося її захоплення народним одягом. Ще студенткою вона поїхала в Карпати і не могла втриматися, щоб не купити собі плахту, хоч і за чималі гроші. Вона вірить, що вишивку вишивали для того, щоб захистити тіло того, хто її носитиме, від злих сил. Висловила жаль і нерозуміння з того приводу, що зараз майстрині, чомусь, вишивають соняхи, маки, волошки… Каже, що це ніколи не було притаманне в наших краях. Ба більше, мак, за словами, Віри Матковської, був ознакою трауру, саме його дівчата вплітали в волосся, коли хтось помирав, – йдеться в повідомленні.

Тернопільський обласний методичний центр народної творчості нагородив Віру Матковську відзнакою за неоціненний вклад в розвиток культури Тернопільщини.

Читайте також: Жительці Тернопільщини за борщівську вишиванку пропонували 8 тисяч доларів

«Здається, що немає більшої краси»: у тернопільському музеї відбулася виставка борщівських вишиванок

Фото Тернопільського обласного методичного центру народної творчості

Вибір читачів за тиждень

Відео