Віра Олександрович

Тернопіль у рейтингу – 31-й, але має всі шанси покращити свої позиції (фото, відео)

Експерти3

Повна прозорість у діяльності міських рад в Україні наразі – лише мрія. Принаймні Тернопіль після аналізу експертів опинився на 31-му місці. Втім, навіть цей результат – вищий за загальний середній і може незабаром суттєво покращитися.

Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України підготували в українському відділенні глобальної мережі Transparency International. Керівниця напрямку Transparency International Україна «Прозорі міста» Катерина Цибенко і репрезентувала результати присутнім у приміщенні Тернопільського прес-клубу сьогодні, 10 жовтня.

[embed]https://youtu.be/Nh3GUOu5z8w[/embed]

Експерти аналізували 91 показник у 13-ти сферах

У заході взяли участь лише відомі громадські активісти і місцеві журналісти, хоча запрошували усіх зацікавлених у прозорості міста.

- Команда аналітиків ТІ Україна спільно з Інститутом політичної освіти вибудувала рейтинг міст за 91 показником у 13-ти сферах, - пояснила Катерина Цибенко. - Зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

[embed]https://youtu.be/PdCaG2QReVc[/embed]

Лідером у рейтингу виявився Львів. У нього – 59,7 балу. Натомість у Новомосковську - лише 8 балів. Тобто Тернопіль – серед тих, хто показав результат вище середнього.

[embed]https://youtu.be/8viMbGMjkWA[/embed]

Тернопіль у рейтингу дійсно посів 31 місце, бо отримав 33,5 балів зі 100 можливих. Відтак ми опинилися у групі міст, які на інфографіці маркували червоним кольором.

Інфографіка1
Інфографіка1

Інфографіка2
Інфографіка2

Експертів, які аналізували сайти органів місцевого самоврядування, порадили для вирішення проблем із підзвітністю і відкритістю інтегрувати різні інформаційні бази на одному ресурсі, аби будь-який житель міста зміг легко знайти необхідну інформацію.

[embed]https://youtu.be/EEbqXvHyAO4[/embed]

Три сфери відповідальності влади у Тернополі отримали нуль

Найбільшу кількість балів Тернопіль отримав у сфері інформації про роботу органів місцевої влади (7,8 балу), у сфері доступу та участі (6 балів), а також у бюджетуванні (5,5 балу). Аж три сфери відповідальності влади отримали нуль балів: житлова політика, соціальні послуги і, як не дивно, освіта. Після цього керівник регіонального представництва центру «Ейдос» Ігор Процик окреслив поради, які дали експерти, проаналізувавши отримані результати.

[embed]https://youtu.be/uLRM_i2Bf00[/embed]

- Ми вважаємо, що міська влада мала б більше інформувати городян про те, що планує у місті. Наприклад, постійно відбуваються об’їзди. В них беруть участь мер і начальники управлінь. Якби люди завчасно знали, що така делегація буде в їхньому дворі, то вони підготувалися б, обдумали запитання, - каже він. – Окрім того, нині немає на сайті анонсування засідання комісій. Більше того, взяти участь у них тернополяни можуть за певних умов. Тобто для них доступ формально обмежений.

[embed]https://youtu.be/RLRfNXSc-fo[/embed]

«Ми враховуємо побажання рейтингів і досвід інших міст»

Апелювала експертам керівник Відділу зв’язків із громадськістю і засобами масової інформації Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. Вона запевнила, що у мерії готові працювати над отриманим результатом задля його підвищення. Більше того, натякнула, що кількість балів мала б уже бути іншою, адже із часу проведення аналізу минуло кілька місяців, а відтоді місто зробило відкритим Реєстр комунального майна і працює далі.

[embed]https://youtu.be/ZYhCBh0OXFs[/embed]

- Ми враховуємо побажання рейтингів, ми враховуємо досвід інших міст і пропозиції, які надавали раніше депутати, - каже Мар’яна Зварич. – Тож зовсім скоро, я надіюся, ми зможемо вам презентувати новий сайт.

Відтак вона подякувала експертам за майбутню консультативну підтримку. Адже, мовляв, запускаючи оновлений сайт міської ради, фахівці намагатимуться врахувати усі пропозиції. На заваді – лише одне, ресурс, який вдовольнив би сподівання усіх, - надто дорогий.

- Є таке відчуття, що просувати прозорість у Тернополі це – як просувати християнство у мусульманській країні, - зауважив депутат міської ради Іван Сороколіт. – Експертам варто врахувати, що деякі речі влада робить не для того, щоб бути дійсно відкритою, а для того, щоб створити видимість відкритості. Насправді, все сумно…

Присутні
Присутні

Свої аргументи також озвучили громадські активісти. Зокрема, Денис Милий поскаржився на те, що у приміщенні мерії на вулиці Листопадовій діє пропускна система. Через це йому особисто прохід у це приміщення постійно закритий. Мар’яна Зварич пояснила присутність охорони лише вимогами безпеки. І наголосила, що в інших приміщеннях, де працюють управління міської ради, вхід – вільний.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео