Анастасія Кисіль

Тернопільські музиканти їздили на передову для зйомок кліпу

Своєю новою піснею «Український щит» музиканти хочуть залучати слухачів до збору коштів на придбання анти-дронових рушниць для захисників

Відеокліп на пісню «Український щит» невдовзі представить тернопільський рок-гурт «Новимний Кудень». Для зйомок музиканти спеціально виготовили унікальний щит. І пісня, і сам щит символізують сучасний  український опір проти російської армії. Новою піснею музиканти планують залучити слухачів до збору коштів на закупівлю анти-дронових рушниць для підрозділу Сил Спеціальних Операцій ЗСУ.

Про історію, символіку та мету «Українського щита» розповів Терену вокаліст гурту «Новимний Кудень» Руслан Гірчак.  

Розкажіть про ваш щит, як виріб?

- Першочергово щит робився для обкладинки синглу. Працюючи над нею ми зрозуміли, що найкращим рішенням буде фото реального щита, аніж будь-яке художнє відтворення. А сам процес виготовлення його вже є достатньо цікавим, аби показати його у відео до пісні.

Що символізує щит?

- Він насамперед мав уособлювати сучасний  український опір черговій навалі орди – дикої, нелюдської, загубленої в майбутньому, але, як завжди,  чисельної та нещадної. Якщо розглянути уважніше, то сам щит виконаний таким чином, що складає враження, ніби він, добре зберігшись, дістався до нас крізь кілька століть. А вже символи, що розміщені на ньому – це є нові збройні формування, котрі просто в цю хвилину проливають кров окупантів, терплячи власні втрати.

Український щит від гурту «Новимний кудень»

- Йде брутальна війна, як і колись. І таке поєднання минувшини і сьогодення є нашим бажанням зібрати в одну історичну вервицю події 800-літньої давності, протистояння галицьких мужів – Романа, його сина Данила, і його нащадків Лева, Юрія І, чи навіть правителів київського престолу  супроти ординських навал найвизначніших завойовників  того часу Чингісхана та Батия і теперішньої доленосної боротьби проти нової російських окупантів. Тоді наша боротьба проходила із дуже перемінним успіхом, і часто зовсім без успіху, і ми всі розуміємо що ставало причиною цього. От тому я зобразив на цьому щиті ЄДНІСТЬ. Абсолютно різні формування, згуртовані під гербом Збройних Сил України задля перемоги. Отака історія. Було по-різному, але тут, на цій багатостраждальній, героїчній землі, спотикалися стрімкі окупаційні стихії, націлені на Європу. І цим символізмом ми хочемо спонукати їх до спільної боротьби, а не пасивного споглядання, як цього разу впорається із загрозою Український Щит.

Що вже встигли зробити, аби кліп пісні вийшов у світ?

- Частину матеріалу для відео я відзняв, зганявши зі щитом на передову до наших тернопільських правосекторівців, що тепер є у складі Сил Спеціальних Операцій ЗСУ. Провів кілька днів із Назаром Сарабуном і його побратимами, дорогою назад провідав бійців, що зараз на реабілітації, та знову рвуться в бій, хоч у самих вже бракує кінцівок. Про їх волю до перемоги говорити можна, повірте, дуже довго. 

Кліп зі щитом знімали на передовій

Коли знімете кліп, тобто виконаєте основне призначення вашого щита, віддасте його на благодійний аукціон?

- Зараз усі стараються допомогти війську, як тільки можна. Нерідко віддаючи на це найцінніше і найдорожче. Спортсмени виставляють свої нагороди, музики – свої конкурсні «золоті» статуетки, навіть вояки – свої бойові медалі. Якби так трапилось, що щит набрав би популярності і справді став предметом змагань за нього серед охочих стати власником такої унікальної речі, ми б не роздумуючи реалізували його на користь наших воїнів. Побачимо.

Розкажіть про пісню «Український Щит», заради якої і зробили справжній щит.

- Слова пісні я неодноразово публікував на офіційній сторінці «Новимний Кудень» у фейсбуці. Вона про роль України в новітній історії світу. Якось наприкінці березня я натрапив на статтю про відкриття нової зірки на віддалі в 28 млрд світлових років від землі. Ця відстань є рекордною на даний час для науки, що досліджує Всесвіт, і я опублікував цю новину у себе на сторінці, додавши коментар про абсурдність одночасності подібних відкриттів і таких середньовічних ігор, як збройна війна, до яких скотилося людство в 21 столітті в центрі Європи. Той мій допис прокоментував Роман, наш гітарист, мовляв, що далеко не всім, хто ходить по землі, можна називати себе землянами. Я тоді відповів йому першими словами майбутньої пісні (4 перших рядки), які придумав напередодні. Так і був закладений початок роботи над новим синглом. Коли процес запису пісні дійшов до сольних гітарних партій, гітарист Ростислав сказав мені: «А  давай запросимо якихось класних людей на гостьові соло, і подивимося, що з того вийде!?» Та й так пішло-поїхало, що робота над релізом ще й досі триває.

Зйомки кліпу пісні «Український щит»

Чи можете назвати точну дату релізу пісні? 

- Ні, ще точної дати немає. Очевидно, що це точно вже буде не в червні, бо роботи ще багато. Але хай би цей реліз точно був липневим. Маємо таке прагнення.

Що допомагає вам не здаватися, жити, працювати, допомагати попри війну?

Такої опції «здатися» немає. Все наше життя – є боротьба, а наш рок-н-рол – тим паче. Власне «Українським щитом» ми плануємо залучити слухачів до збору коштів на закупівлю анти-дронових рушниць для підрозділу ССО, котрим керує наш гітарист Назар Сарабун. Жити є для чого, а під час війни причин не здаватись ще більше.

А коли до твоєї акції радо долучаються відомі на всю країну і за її межами музиканти. А ще коли ти пропонуєш зіграти гітарну соло-партію до цієї пісні іноземним музикам, альбомами котрих заслуховувався ще в юності і отримуєш відповідь: «Чому б ні, Руслане! Давай зробимо це разом!» То як тут опустити руки? Ви тільки погляньте, яку плеяду зірок світу року і металу ми зібрали для цього проєкту:

Петеріс Кветковскіс - вокаліст/гітарист латвійської банди Skyforger;

Jurgis - вокаліст/гітарист харківських формацій Khors та Sanatana;

Віталій Гудзій - гітарист таких груп, як X-Projekt та МЕРІ;

Майк Кравець - звукоінженер  студій звукозапису africa.records та Skyborn Waves.

Із допомогою відеомонтажу до нас долучився Владислав Munruthel - SOLЯRISvideo, лідер музичного проєкту КОЛО, а в минулому - учасник культових Nokturnal Mortum. 

Фото Руслана Гірчака

Вибір читачів за тиждень

Відео