Тернопільські школярі матимуть більше уроків фізкультури

962572089

У загальноосвітніх школах і в закладах профтехосвіти збільшили кількість уроків з фізичної культури з двох до трьох на тиждень. Наразі на державному рівні поширюється пропозиція щодо впровадження в освітянській галузі ще більшої кількості занять з фізвиховання.

Терен дослідив на прикладі кількох тернопільських шкіл, чи є в цьому потреба і як реалізувати подібну ініціативу.

У розвинутих країнах світу навчальний процес суттєво відрізняється від українського. У американських та західноєвропейських школах ледь не щодня проводять уроки фізкультури. Але для цього у них є відповідна база. Не заперечує щодо збільшення кількості годин для фізкультури і директор Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей №6 ім. Н.Яремчука» Олександр Остапчук. Однак більшість міських шкіл не має можливості втілити це на практиці.

- У більшості наших шкіл спортзали і стадіони зведені ще за радянської доби. Нових шкільних спортспоруд після цього фактично не будували. Якщо врахувати кількість дітей у міських школах і розміри спортзалів, то 3 години цілком достатньо для фізичного розвитку дитини. Якщо говорити з точки зору здоров’я, то, звичайно, чим більше уроків фізкультури, тим краще для дитини, - каже Олександр Остапчук.

За словами вчителів, за нинішніх умов важко проводити навіть 3 уроки для кожного класу на тиждень.

- Я вважаю, що більше уроків фізкультури не потрібно додавати: трьох на тиждень цілком достатньо. В нас і так проблема з приміщенням, тому що класів багато, а спортзал лише один, до того ж невеликий. І це вже проблематично. Часто два, а то й три класи займаються в спортзалі одночасно. Це дещо незручно. Окрім того, в нашій школі популярні флорбол та волейбол, і діти займаються цими видами спорту в позаурочний час, - розповідає Оксана Молошек, вчитель фізичного виховання ЗОШ №5 з поглибленим вивченням іноземних мов.

- Особисто ти, якому виду спорту надаєш перевагу?

- Я ходжу в спортзал, стараюся тримати себе у формі і бути здоровою, правильно харчуватися, - продовжує Оксана Молошек. - У дитячо-юнацьких спортивних школах і в загальноосвітніх навчальних закладах діє багато секцій з різних видів спорту, відтак, прищепити любов до здорового способу життя – не складно. Для прикладу, у Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов найпоширенішими є футбол і волейбол.

Якщо уроків фізкультури у школах і не побільшає, у нашому місті є все для того, щоб дитина підтримувала себе у добрій фізичній формі. Лише необхідна зацікавленість у цьому і батьків, і вчителів, і самих учнів.

Оленка Леонтович

Вибір читачів за тиждень

Відео