Тернопільські підприємці стали менше вирощувати ягоди

На Тернопільщині великі підприємства зменшили обсяги насаджень ягідних кущів. Причина – мала кількість підприємств з переробки, тому мешканцям доводиться їздити у Вінницю та поблизу Львова. Всього, у всіх категоріях господарств області нараховують 6 745 га плодово-ягідних насаджень, з них – 930 га ягідників, плодоносних – 5 642 га, сади – 4 789 га.

«У Тернополі є підприємство, яке займається замороженням ягід, але тих підприємств, які б переробляли ці ягоди немає. Частина «перероблених ягід» відправляється у йогурти, десерти. Багато закуповують у нас з областей Східної України. Відповідно, треба заморозити ягоди, щоб відправляти», – розповіла начальник відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку ТОДА Надія Воскресенська.

Держава не дає належної підтримки, щоб розвивати сільське господарство, стимулювати насадження садів, плодових дерев та ягідників.

«Хочеться, щоб було більше програм. Наразі, в області діє програма збільшення площ посадки та нарощення обсягів виробництва плодово-ягідних культур. Вона діє з 2011 по 2025 рік. На цю програму за минулий рік з обласного бюджету було виділено 59 тисяч гривень», – поділилася Надія Воскресенська.

На території Тернопільської області найбільше насаджено садів у Бучацькому та Підволочиському районах.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео