Орест Сарматський

Тернопільським фермерам назвали найвигіднішу культуру для вирощування в теплиці

За умов дороговартісного опалення капуста кейл — найбільш економічно вигідна культура для вирощування в теплицях, адже може витримати температуру до -18°С.

Про це розповів співвласник сімейної ферми «Карпусь» (Дніпропетровська обл.) Олександр Балюра, пише agroportal.ua.

- У наших теплицях, які займають площу понад 1 га, культури підібрані так, щоб завантажити всі 4 сезони. Тобто створено безперервний процес виробництва, за допомогою якого обраний набір культур вирощується цілий рік. Опалюємо теплиці 9 місяців, починаючи з ранньої осені до травня, а це означає, що кожен сантиметр вартує шалених грошей, особливо зараз. При цьому потрібно враховувати, що восени всі овочі та зелень коштують дешевше, а теплицю вже потрібно опалювати, — розповідає Олександр Балюра. 

Щоб знайти економне рішення, в господарстві «Карпусь» почали експериментувати: поєднують посадки різних культур, наприклад, перцю з квітами; спеціально облаштували басейн для поливу в теплиці, щоб не гріти воду взимку; останні два роки експериментують у теплицях з LED освітленням, світлодіодами і вертикальним вирощуванням. 

На думку фермера, опалювати теплиці без освітлення занадто дорого, тому в господарстві намагаються розвивати сучасні технології.

До речі, фермеру довелося відпрацювати власну модель реалізації вирощеної продукції, яка продається лише в тих супермаркетах, де дотримуються правильного зберігання зелені та овочів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео