Євгенія Цебрій

Тернопільський апеляційний суд виправдав поліцейських, яких обвинувачували у смерті юнака (оновлено)

Під стінами суду зібралися колеги та родичі поліцейських, які вітають їх з перемогою.

Тернопільський апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції шістьом львівським поліцейським, яких обвинувачували у смерті Володимира Клима, який задушився, проковтнувши під час обшуку пакетик з канабісом. Справу щодо поліцейських рішенням суду закрили. Резолютивну частину ухвали колегія суддів оголосила 18 лютого. 
 
Апеляційну скаргу потерпілих у справі суд відхилив. Рідні покійного юнака шоковані таким рішенням і збираються звертатися у Верховний суд.

Розгляд апеляційних скарг на вирок шістьом працівникам патрульної поліції Львівської області розпочав Тернопільський апеляційний суд 18 листопада. У цій справі відбулося чотири засідання. Кожного разу підтримати поліцейських під стіни суду з плакатами з’їжджалися їхні рідні та колеги з різних міст України. Вони наполягали, що поліцейські невинні і цього вечора виконували свої службові обов’язки. На засіданнях щоразу був присутній перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Він вже прокоментував рішення суду на своїй сторінці у Facebook. 

- Перемога за справедливістю. Перемога за правдою.Офіційне визнання несправедливості і незаконності того, що відбувалось на суді першої інстанції. Тернопільський апеляційний суд закрив справу щодо наших хлопців і виправдав їх. Сьогодні я хочу подякувати суддям, які незалежно і об’єктивно розглянули справу і винесли складне рішення. Сьогодні я хочу подякувати адвокатам, які боролись з нами до кінця, фахово і віддано, - йдеться у дописі

поліцейські
Апеляційний суд скасував вирок поліцейським

 

Поліцейських вітають з перемогою

Зазначимо, що вироком Галицького районного суду Львова, шестеро поліцейських були засуджені до 8 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень, що призвело до смерті 22-річного львів’янина Володимира Клима. Юнак задушився пакетиком з канабісом, який проковтнув під час обшуків поліцейськими.  Випадок стався у Львові у 2018 році під час перевірки закладу “Національна лотерея”. Згідно з вироком суду першої інстанції, це сталося внаслідок насильницьких дій працівників поліції, які не надали потерпілому допомоги, а зв’язавши руки, позбавили можливості допомогти собі самому. До приїзду швидкої юнак помер.

Апеляційні скарги на вирок Галицького районного суду подали обидві сторони - і обвинувачені, і потерпілі. Захисники і обвинувачені просили скасувати вирок і закрити справу. Рідні покійного юнака вимагали для поліцейських  максимального покарання за кваліфікованою їм статтею - 10 років. 

Родичі, друзі та представники ЗМІ під стінами суду

 

«Була судова помилка»

На думку адвокатів обвинувачених, вирок суду першої інстанції був судовою помилкою. Під час судових дебатів захисники вимагали, щоб справу закрили, а поліцейських виправдали, оскільки вирок постановлений з грубими порушеннями норм кримінально-процесуального кодексу, з неналежними доказами. До того ж як наполягали захисники, допомогу у випадку з Володимиром Климом могли надати лише професійні медпрацівники, а поліцейські такими не є. Вони лише проходили навчання із надання домедичної допомоги, а цих знань у даній ситуації було недостатньо. Адвокати послалися на висновок експерта, який зазначив, що запобігти смерті Клима можна було б при наданні невідкладної медичної допомоги і хірургічного втручання — проникаючого розрізу шиї із введенням у дихальні шляхи трубки для відновлення дихання.

Захисник Андрій Федур під час дебатів також звернув увагу на те, що суд першої інстанції взагалі не розмежував дії кожного поліцейського, адже очевидно, що вони були різні. А суд всім порівну призначив по 8 років позбавлення волі. 

- Чому 8 років? Якби вони дали покази і принаймні щось розказали, а вони взагалі нічого не говорять. Як може суд дати менше? Якби дали покази, я гадаю, що тоді суд прийшов би до інших висновків, - відповів на це прокурор Віталій Нанівський.

Зазначимо, що в суді першої інстанції, як йдеться у вироку, поліцейські відмовилися від показів. Нічого про про події, які сталися у приміщенні “Національної лотереї” вони не розповіли і в апеляційному суді. Під час дебатів обмежилися практично однаковими короткими фразами на кшталт: «Я поліцейський, жодного правопорушення не вчиняв, діяв в рамках закону, прошу нас виправдати». Аналогічні фрази повторили, і коли апеляційний суд надав їм останнє слово. 

Батьки покійного Володимира Клима принесли в суд плакати та фото сина

«Вони просто прийшли вибивати кошти»

Батьки та брат покійного Володимира Клима принесли на засідання плакати та портрет юнака.  Серед них і фото після смерті хлопця, де видно численні забої на обличчі та сліди від кайданків на руках.

Рідні загиблого юнака наполягають, що він не вживав наркотиків, і їх йому підкинули.

- Вони просто прийшли вибивати кошти. Їздила по місту група і дивилась, хто має гроші, а мій син їздив на моїй машині. І тим дітям підкидали наркотики, - сказав під час свого виступу в суді батько Володимира Клима. - Те саме, як в 90-х, тільки при погонах, ходили і вибивали гроші. Вони вбили не лише мого сина, вони ще й мого внука вбили,  бо моя донька тоді була вагітна і втратила дитину. 

Врятувати життя її сина, який задушився пакетиком з канабісом, можна було, просто звільнивши йому руки, переконана потерпіла Наталія Клим.

За словами жінки, річ не в тім були наркотики в її сина чи ні, а в тому, як поводилися поліцейські. 

- Якби навіть в мого сина наркотики були, то його б притягнули до адмінвідповідальності і він був би живий. А його били шестеро, копали, одягали йому на руки затяжки, сідали на нього, - каже потерпіла. - Він просив допомоги, говорив, що йому погано. 

Адвокат потерпілих Сергій Лесько також наголосив, що поверхнева перевірка, яку проводили поліцейські була незаконною, адже її проводили навмання, без підстав. До того ж це явно була не поверхнева перевірка, а особистий огляд, що було незаконно. А коли Володимир Клим повернувся і поклав собі щось в рот, до нього застосували силу. 

- Яке порушення вчинив Клим, коли поклав собі щось в рот? Ніяке. Закон не забороняє такого, - зазначає адвокат. - Його тричі запитували, що в нього в роті і кожного разу застосовували силу. Чи були такі дії законні? Це справа не лише про Клима, а про ставлення поліцейських до всіх людей. 

 

Фото авторки.

Вибір читачів за тиждень

Відео