Юля Вітюк

Тернопільський музикант разом із батьком та волонтерами виготовляє буржуйки для захисників (фото)

Волонтери зараз мають 40 пічок, які готові передати захисникам. Однак є проблема з перевезенням. Просять відгукнутися водіїв, які їдуть на Київ.

У Тернополі волонтери виготовляють буржуйки з металевих бочок та відправляють бійцям до Києва, Харкова та інших міст, у яких тривають обстріли. Ініціював таке виробництво тернополянин Андрій Мазепа разом із батьком. Як розповів хлопець Терену, така ідея у них виникла через кілька днів від початку війни. 

- Ми знаємо, що наші захисники покидають свої місця дислокації і зараз не знаходяться на своїх постійних позиціях, вони в наметах і тд. Це означає, що їм потрібне тепло,— говорить Андрій.

Він спершу думав робити буржуйки для блокпостів чи центрів обігріву. Та коли опублікував пост у фейсбуці, до нього почали телефонувати координатори батальйонів Збройних Сил України та просити такі пічки у великих кількостях.

- Тоді це стало для нас пріоритетом, і ми закотили рукави. Допомогти прийшли багато наших знайомих з Тернополя,— розповідає Андрій Мазепа. - Зазвичай це люди з концертної індустрії. У мирний час ми займалися музикою і творчістю, а зараз об’єднались заради допомоги нашим захисникам. 

Хлопець закінчив Тернопільський музичний коледж ім. Соломії Крушельницької. Сьогодні викладачі, які його навчали також допомагають виготовляти буржуйки. Долучилися всі небайдужі - сусіди і навіть люди, які просто проходили повз.

- Металеві бочки для пічок приносять тернополяни. Вони різних об’ємів. Більшість із них на 100 та 200 літрів. Димарі для буржуйок їм віддають тернопільські підприємці, — розповідає він.

Майстерня працює постійно, волонтери виготовляють 10-15 пічок в день. Зараз мають близько 40 штук, але є проблема з логістикою. 

- Люди, які їдуть машинами в сторону Києва, в місця загострення конфлікту, ми з радістю будемо з вами співпрацювати. Також, якщо в когось у машині є місце хоч на одну таку пічку, нехай відгукнуться, адже там є велика потреба в таких виробах, — просить Андрій Мазепа.

Щоб зв’язатись з волонтерами, телефонуйте за номерами:

0679569245 - Олег Мазепа

0679888779 - Андрій Мазепа

Фото Андрія Мазепи

Вибір читачів за тиждень

Відео