Оксана Бучко

Тернопільських таксистів змусять подбати про ліцензію?

1426266904_1

Контролювати ринок таксі хочуть на законодавчому рівні. Таксистів планують зобов’язати здійснити відповідне оформлення та ліцензування. Адже самого автомобіля з документами на нього та водійських прав для такої діяльності недостатньо.

Яких змін очікувати таксистам, аналізує політолог Олександр Радчук на slovoidilo.ua.

Народні депутати вже другий рік поспіль готують закон про регулювання ринку таксі в Україні. Головним лобістом у медіа щодо необхідності змін у цій сфері є Міністерство інфраструктури на чолі із міністром Володимиром Омеляном.

Що ж пропонують змінити народні депутати?

Мінінфраструктури vs. ринок таксі

Ряд нововведень пропонує законопроект №3107 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання роботи таксі, легкових автомобілів на замовлення та інформаційно-диспетчерських служб», запропонований Міністром Мінінфраструктури Володимиром Омеляном.

По-перше, пропонується взагалі ввести у законодавче поле поняття «організатор перевезень на таксі», «інформаційно-диспетчерська служба» та «перевезення на таксі».

По-друге, надати повноваження Нацполіції контролювати наявність ліцензій у таксистів (щоправда, на яких підставах поліція зможе зупинити авто, щоб пересвідчитись у наявності ліцензії та самого факту здійснення перевезення, поки що не зовсім зрозуміло).

По-третє, контролюватимуться сама діяльність диспетчерських служб шляхом проведення планових та позапланових перевірок.

По-четверте, врегулювання ринку через спрощення процедури ліцензування, що має сприяти офіційному працевлаштуванню водіїв.

Низка змін торкнеться й самих водіїв та їхніх транспортних засобів. Таксистів, які хочуть працювати офіційно, змусять регулярно проходити медогляд, а їхні авто – техогляд. Самі автомобілі, які працюють в таксі, планують перевести на жовті номерні знаки. Місцеву владу законом хочуть зобов’язати створити спеціальні парковки для таксі та дозволити їм користуватися смугою для громадського транспорту.

Що робити з «шеринговими» сервісами?

У той же час не слід забувати про «шерингові» онлайн-сервіси, які за допомогою спеціальних додатків дозволяють контактувати водію та пасажиру й здійснювати перевезення. Тобто сервіс діє як посередник, але процедура повністю автоматизована, всю роботу диспетчерів тепер виконує комп’ютерний код. Ці інформаційні сервіси змогли швидко завоювати монопольні позиції на ринку таксі завдяки спрощеній процедурі укладення угод з водіями. Із впровадженням закону вони мають звітувати про свою діяльність і працювати за новими правилами. Проте чи будуть?

Як урегулювати таку сферу та чи взагалі держава здатна це зробити – питання дискусійне. Проект закону передбачає офіційну реєстрацію та ліцензування всіх інформаційних сервісів із надання послуг таксі. Втім, як проконтролювати діяльність таких компаній, як Uber чи «Яндекс.Таксі» (діяльність цього додатку вважається нелегальною в Україні через санкції щодо російських сайтів)? Адже якщо сервери цих компаній розташовані не на території України, та й самі вони зареєстровані в інших державах, то як здійснювати ліцензування та контролювати їхню діяльність?

Чи потрібен спеціальний закон?       

Можливі негативні наслідки закону стосуватимуться усіх учасників ринку, в тому числі і споживачів.

По-перше, сама вартість перевезень може зрости. Наскільки – залежатиме від умов ліцензування діяльності посередників та самих водіїв.

По-друге, там де є державне регулювання, можуть з’явитися й додаткові можливості для корупції. Адже не всі потенційні таксисти зможуть відповідати вимогам ліцензування. Не всі матимуть повністю справний та обладнаний автомобіль (до того ж ще не зовсім зрозуміло, які саме вимоги до транспортних засобів висуне законодавець). Ще один нюанс – можливі зловживання на ринку місцевих перевезень. Адже багато перевізників є одночасно депутатами місцевих рад, вони точно матимуть можливості для не зовсім добросовісної конкуренції з рештою учасниками ринку. Особливо, якщо з’явиться можливість здійснювати перевірки та контроль з боку правоохоронних органів.

По-третє, багато хто з водіїв не вважає таксування основним видом заробітку. Тож оформлюватися, платити податки та звітувати перед державою вони точно не захочуть. А для цього сегменту таксистів знайдеться низка нових онлайн-сервісів на кшталт «шерингових» мобільних додатків. Перевірити діяльність таких «сірих» перевізників залишатиметься складним завданням і навряд чи буде можливо здійснити в системному ключі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео