Тернопільський графолог вже кілька років співпрацює з правоохоронцями зі всієї України

42352608_1445715838864522_3437818327685136384_n

Графологія - явище нове й дещо незвичне для України. У нашій державі є лише кілька таких експертів. Один із них - тернополянин Дмитро Штокалюк.

Чоловік вже майже п'ять років співпрацює з правоохоронними органами, допомагаючи складати психотипи ймовірних злочинців.

- Графологія у нас розцінюється як хіромантія чи гадання на картах. Однак, це психологія, психосоматика. Кут нахилу, глибина, швидкість написання, зональність та ще ряд факторів дозволяють скласти повну характеристику психосоматичного стану людини. Навіть зрозуміти її емоційний стан під час написання.

Як виявилося, психологічний портрет можна скласти й проаналізувавши надрукований варіант.

- Тут вже слід дивитися на форми дієслова, стан слів та їх порядок, наявність чи відсутність помилок. Буває, інколи зловмисники зумисно допускають помилок, намагаючись ввести в оману. Тоді доводиться співставляти тексти, однак підробку від оригіналу виявити легко.

Найчастіше Дмитро виступає у ролі графолога-криміналіста.

- Співпрацюючи з органами, аналізую не лише написані від руки заяви ймовірних злочинців, а й надруковані тексти. Наприклад, записки про замінування, шантаж тощо. Порушники не замислюються над тим, як і що писати. Бували випадки, коли лише почерк чи кілька варіантів друкованих записок дозволяли знаходити серійних злочинців.

Історій в активі тернопільського експерта безліч. Як стверджує Дмитро, співпраця з правоохоронцями дозволяє постійно розвиватися, досліджуючи незвичну для українців царину науки. Як результат - шість авторських книг із новітніми розробками для більш детального вивчення та аналізу.

Освоїти ази графології можна лише за три уроки. Детальніше про це та ще кілька цікавинок читайте на «Терені» згодом.

Фото Дмитра Штокалюка

Вибір читачів за тиждень

Відео