Тернопільський Сальвадор Далі створив унікальний проект пам'ятного знаку жертвам Голодомору (відео)

15219405_1146843338744440_4733704221805297824_n

Художник з Тернопільщини, якого порівнюють із самим Сальвадором Далі, Олег Шупляк оприлюднив на своїй сторінці у facebook власний проект пам’ятника жертвам Голодомору.

За словами митця, ідею він готовий подарувати безкоштовно за умови втілення її на теренах України.

[embed]https://youtu.be/ymoqRy0UW3o[/embed]

Користувач Alla Petrova так відгукнулась про творіння Олега Шупляка:

«Дивовижний плакат. Закохана в цей суперсимволізм в поєднанні з суперлаконічними зображувальними засобами.

Зовнішній абрис створений світлими колосками. Вони пружні, гнучкі і життєдайні, сповнені щедрот і статку. Саме так Україна виглядала в очах всього зовнішнього світу - земля розкішних врожаїв, якими щиро ділиться повний життя та пружної сили народ. Цей схематичний образ малюється в чорній темряві повної відсутності правди про справжній стан речей.

Але ось світло вихоплює те, що під цією декорацією. Промінь не яскравий, він з тяжким зусиллям пробивається крізь темряву забуття та брехні, долаючи їхній спротив. Остаточно він не здолає їх ніколи. Вже ніколи ми не дізнаємося всіх подробиць, не складемо повний скорботний список жертв, бо як знищені вони самі, так десятиліттями нищилась і пам'ять про них. Ці роки так і лишаються в сірій зоні напівзнань.

Та цього розсіяного світла достатньо, щоб побачити справжнє обличчя епохи. Воно змальоване чорними понівеченими, багато разів зламаними колосками. Бо складається воно з болі, страждань, скаліченої долі, мученицької смерті мільйонів українців, мільйонів знищених життів.

Скорбота. А ще людська гідність попри все, попри темряву ненависті та остраху правди. Тому й найсвітліше акцентована - Україна.

Все це сказано в малюнку лише кількома штрихами. Достатньо просто придивитися.»

Вибір читачів за тиждень

Відео