Оксана Бучко

За несплату аліментів тернополян можуть змусити відпрацьовувати

af345093221814223d87a020fa154029

Недобросовісним батькам посилили відповідальність. За несплату аліментів більше, ніж 6 місяців, застосовуватимуть нові засоби примусового виконання рішень. За відповідний законопроект № 7277 проголосували 236 народних депутатів, пише life.pravda.com.ua.

Тож боржників чекає тимчасове до повної виплати аліментів обмеження у праві керування транспортним засобом (на 6 місяців), окрім випадків, коли боржник водінням заробляє на життя чи використовує транспорт через інвалідність, утримує особу з І, ІІ групою інвалідності або дитину з інвалідністю. Також обмежать користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, тимчасове обмеження у праві полювання.

Законопроект також впроваджує новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Які це будуть роботи, визначатимуть органи місцевого самоврядування. Соціальні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від 120 до 240 годин і відбуваються не більше 8 годин, а неповнолітніми 2 години на день. У разі ухиляння від соціальних робіт постановою суду невідбутий строк соціальних робіт може бути замінено адміністративним арештом. Одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невідбутих соцробіт, але не може перевищувати 15 діб. Соціальні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами 1 або 2 групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.

Також можна не писати дозволу про виїзду дитини за кордон. Це може вирішувати один з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини.

До слова, станом на 1 вересня 2017 року в органах Державної виконавчої служби є 539 тисяч документів про стягнення аліментів. Із них майже 92 тисячі такі, які боргують аліментів більш, ніж за 3 місяці.

фото з вдікритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео