Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Призовник має право обрати службу в резерві

військові

Тернополяни призовного віку мають опцію замість стандартної строкової військової служби обрати резерв. Так під час служби військовий працює, навчається, і лише на певні періоди залучається на збори.

Для того щоб стати резервістом призовник повинен підписати відповідний контракт з військовою частиною, наприклад з місцевою бригадою територіальної оборони. І саме резервіст, у разі воєнної загрози, першим стає до строю – призивається на службу до «своєї» військової частини, з якою підписав контракт.

Це передбачено пунктом 12 Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, яке затверджено указом Президента від 29 жовтня 2012 року № 618/2012 (зі змінами), пише ukrmilitary.com.

Термін одного контракту для осіб рядового складу - 3 роки. А терміни навчальних зборів не повинні перевищувати трьох місяців на рік. На практиці ж, військові частини зазвичай проводять 15-30 денні збори раз на один-два роки.

Частини територіальної оборони мають ще більш «гнучкий» графік і проводять 10-15 денні збори та одноденні щомісячні заняття (переважно стрілецька підготовка), на які залучають частину свого особового складу.

На час зборів резервісти забезпечуються військовою формою, харчуванням, проживанням та медичним обслуговуванням, а також отримують грошові виплати передбачені для резервістів та заробітну плату за основним місцем роботи.

Резервісти (які не працюють) не належать до зайнятого населення в Україні і мають право відповідно до законодавства про зайнятість населення бути визнаними безробітними та зареєстрованими у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео