Орест Сарматський

Тернополянам на замітку: продукти, які подорожчали з початку року

продукти

На Тернопільщині, як і в Україні спостеіргаєтсья подорожчання продуктів харчування.

За даними моніторингу УКАБ, повідомляє «Агро політ», та даними, які наводить Держстат України, у січні 2018 року у порівнянні із груднем 2017 спостерігалося зростання окремих груп товарів, які відносяться до соціально значущих. Найбільше добавили в ціні за звітний період овочі, які входять до борщового набору. Так, буряк додав в ціні в середньому 12,5%, капуста білокачанна — 14%, картопля —7%, цибуля ріпчаста майже 5%. Варто відзначити, що зростання є цілком очікуваним і як його люблять називати сезонним. Традиційно після Нового року дана група овочів зростає в ціні через скорочення запасів при цьому попит на дану групу товарів залишається високим.

Зросли в ціні також і м'ясні продукти — яловичина близько 2,5%, курятина — 2% і найменше зростання показала свинина зупинившись на зміні в 0,75%. Зростає і вартість яєць — якщо у грудні десяток яєць можна було придбати за 27 грн, то у січні вартість зросла до 27,97 грн, що у відсотковому співвідношенні складає +3,55%. Незначно зросло і молоко жирністю до 2,6% — +1,13%. Оператори ринку повідомлять про сезонність росту вартості молока, адже в зимовий період надої зменшуються, що тягне за собою подорожчання молока та молочної продукції,  додають в асоціації

Спостерігається стабільне зростання і вартості хліба — висхідний тренд на продовольчу пшеницю, яка є основною сировиною для виробництва хліба, а також ріст виробничих витрат підігрівають вартість хліба в Україні вже кілька років поспіль.

Незначне коригування в бік зниження за звітний період показали тільки гречана крупа (-4,5% до вартості у грудні) та цукор (-1,03%).

Вибір читачів за тиждень

Відео