Тернополянам на замітку: що дасть медична реформа?

630_360_1497218998-7475

Якщо народні депутати підтримають рішення про проведення медичної реформи, то нинішня система сильно зміниться. ТЕРЕНу вдалося поспілкуватися із експертом групи Медична реформа Реанімаційного Пакету Реформ Олександром Ябчанкою. Чоловік розповів, чого очікувати тернополянам після нововведення.

Як є зараз?

Нині держава обіцяє громадянам в комунальних закладах охорони здоров’я безкоштовну  медичну допомогу. Однак в дійсності все не так. 95% ліків пацієнт купує сам, а скільки насправді йде коштів на неформальні платежі (реактиви, плівку і т.д.) невідомо нікому. Як результат, держава обіцяє громадянину щось, при цьому не даючи ніяких гарантій.

19265004_476746399338430_189274437_n
19265004_476746399338430_189274437_n

Що мають лікарі?

Лікарі нині мають зарплату близько 3200 або трішки більше. Відповідно, він стоїть перед вибором: лікувати і чекати поки йому «віддячиться», або ж лікар вимагати, так звану, премію наперед і лиш тоді надавати медичну допомогу. Тобто нині лікар стоїть перед вибором, бути жебраком чи рекетиром.

Чи ефективна така медична система?

«Ефективність» такої системи привела до того, що середня тривалість життя українців на 11 років менша, ніж у Європі. Щороку 640 тисяч домогосподарств потрапляє у фінансову скруту через важку хворобу одного із членів родини. Тому люди намагаються триматися від медицини якомога далі, і звертають у лікарню лише в крайньому випадку. Так, найперше куди людина йде, коли у неї щось болить, - аптека. Потім шукає інформацію в Google. Лікар – це уже крайній випадок, причому хворий обходить первинну ланку, а відразу звертається до вузьких спеціалістів. Така система є вкрай неефективна в плані збереження здоров’я.

Які зміни чекають в результаті впровадження медичної реформи?

  1. Держава відходить від нездійснених обіцянок та переходить до конкретики, тобто до такого собі гарантованого пакету медичних послуг.
  2. Держава поступово відходить від бюджетного утримання закладів охорони здоров’я, практично всі з яких мають однакове фінансування. Тобто хірург, який робить 1 операцію в день, має практично таку саму зарплату, що й лікар, який робить в день 5 операцій. В результаті реформи держава виділятиме кошти не на медичну установу, а на пацієнтів, яких там лікують.
  3. Держава поступово відходитиме від розподілу коштів всім більш-менш однаково, і переходитиме до закупівлі саме у тих медзакладах, куди приходить пацієнт. І не важливо, чи це буде приватна лікарня чи комунальний заклад. Окрім того, громадянин зможе собі обирати медустанову незалежно від географічного розташування. Тобто гроші йдуть за пацієнтом.

До чого це призведе?

Ключовим у цій системі стане саме пацієнт, а не лікар, медсестра чи директор медустанови. Адже бюджетні кошти йтимуть саме за пацієнтом. Якщо людина буде самостійно обирати, куди звертатися, то вона піде до кращого, кваліфікованого лікаря. Тобто медичні заклади стануть фінансово зацікавлені у пацієнтах, а, відповідно, і в висококваліфікованих лікарях. Окрім того, керівництво лікарні буде змушене фінансово мотивувати своїх працівників, аби ті надавали якісні послуги пацієнтам, які у свою чергу приноситимуть нові грошові надходження установі.

Вибір читачів за тиждень

Відео