Тетяна Бакай

Тернополянка скаржиться, що у її будинку з’явилися тріщини через надбудову (фото)

Галина Бойко зверталася у поліцію, міську раду, прокуратуру, однак наразі, каже вона, це не дало результату. А домоуправитель будинку переконаний, що ці тріщини не пов’язані з добудовою, а виникли з інших причин

Справедливості у різних інстанціях добивається тернополянка Галина Бойко через надбудову, після якої, як вважає вона, у її будинку з’явилися тріщини. За словами жінки, будинок на вул. Карпенка, 30 збудували у 2007 році і у плані він був затверджений як п'ятиповерхівка з мансардою. Однак через 10 років на мансардному поверсі почали робити добудову і зараз будинок налічує 7 поверхів. Через це, як каже тернополянка, у будинку почали з’являтися тріщини. Галина Бойко почала скаржитись на самовільну добудову у різні інстанції: у поліцію, міську раду, прокуратуру. Однак їй не вдається нічого добитися. Каже: слідчих дій не проводять, а у експертизах їй відмовили. Аби надати своїй проблемі розголосу, жінка звернулася у редакцію Терену.

Будинок на вул. Карпенка, 30 у плані був затверджений як п’ятиповерхівка з мансардою 

Жителів не повідомили про добудову

За словами Галини Бойко, будинок на Карпенка, 30 здали, а згодом почали робити надбудову. Згідно з документами (є в редакції - ред.), будинок на вулиці Карпенка, 30 не належить територіальній громаді міста Тернополя, відтак рішення про добудову повинні були приймати мешканці. Але їх, запевняє пані Галина, до відома про добудову не поставили. 

Зараз у будинку, як бачили журналісти Терену, є 7-й поверх

Нас ніхто не повідомляв про те, що відбуватиметься добудова двох поверхів. Ми бачили лише як почали вносити будматеріали та робити ремонт там. З вулиці неозброєним оком видно, що будинок має 7 поверхів. На 7-му поверсі стоять пластикові вікна, видніється кондиціонер та димоходи. То для чого таке робити, якщо там, як нам кажуть, ніхто не живе? У фундаменті з’явилися тріщини, адже будинок не може витримати навантаження такої кількості поверхів, – розповіла Терену Галина Бойко.  

На 7-му поверсі можна побачити пластикові вікна та кондиціонер

Вирішили написати колективну скаргу

Тоді пані Галина разом з ще однією жителькою вирішили написати колективну скаргу  в управління із захисту прав споживачів на балансоутримувача будинку, директора ТОВ “МЖК ІрЛАГА” Ігоря Кривенького. Адже вважали, що це збудував 7-й поверх та здав у оренду понад 12 квартир, тому що він обслуговує прибудинкові та будинкові території. А на їх прохання розв'язати проблему тріщин в будинку він не реагував. 

Наразі відкрите кримінальне провадження, в межах якого триває досудове розслідування за фактом можливого зловживання керівником ТОВ “МЖК ІрЛАГА” Кривеньким своїми повноваженнями за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 364-1 ККУ. У межах цієї справи  було призначено дві експертизи: будівельно-технічна і фінансова. Зрештою до будинку направили експерта, розповідає Галина Бойко. 

Експерт прийшов разом з Ігорем Кривеньким та слідчою Нацполіції. Вони зайшли лише в один під'їзд, не провівши жодних слідчо-розшукових дій, не зайшовши  в усі під’їзди. Вони не мали судового рішення, щоб зайти в квартири на сьомому поверсі, щоб побачити їх дозволи на проживання у цих квартирах. Експерт відмовлявся фотографувати тріщини в коридорі та моїй квартирі, що підтверджують свідки, присутні при експертизі. Після цього, в прокуратурі мені повідомили, що експертиза була зроблена. Заяву-повідомлення про бездіяльність експертизи, яку написали свідки, не взяли до уваги ні прокуратура, ні прокуророр, ні слідча Нацполіції, – каже мешканка. 

Тріщини у квартирі Галини Бойко на 3-му поверсі

Зверталися у міську раду, однак результату немає

Пані Галина зверталась до міської ради з тією ж самою скаргою на домоуправителя. На неї дав відповідь міський голова Сергій Надал. 

Він написав мені на вайбер, що вони візьмуть до уваги цю інформацію. А до будинку він обіцяв відправити представника відділу Держбудконтролю, щоб він провів перевірку. Він до нас приїжджав, але горище було закрито і ніхто не надав йому ключів, – каже пані Галина. 

Фундамент будинку та стіни під'їзду  теж дають тріщини 

До міської ради, у відділ Держбудконтролю і навіть у Держпродспоживслужбу у Київ зверталася й Марія Білик – жителька 5-го поверху, адже у її квартирі, зі слів сусідки, теж є великі тріщини. 

Нас просто обманюють та перенаправляють наші заяви з однієї держустанови в іншу. Марія Білик теж боролася за справедливість, однак, на жаль, померла від інсульту, і тепер активною борчинею залишилася лише я, бо переважно у цьому будинку живуть квартиранти, – каже жінка.

Тріщини у квартирі Марії Білик на 5-му поверсі (фото надане Галиною Бойко)

Галина Бойко скаржиться, що на фундаменті, стінах будинку та квартир щодня з’являються нові тріщини. 

Що каже поліція і домоуправитель 

На якому етапі розслідування кримінального провадження, журналісти Терену поцікавилися у Головному управлінні Нацполіції Тернопільської області. Нам повідомили, що справа відкрита і наразі триває розслідування. 

Так, Галина Бойко зверталась до Тернопільського районного управління поліції, написала заяву. Відповідно за цією заявою відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зараз там призначено ряд експертиз щодо законності тієї надбудови. Проводимо розслідування, – повідомили у відділі комунікації  поліції Тернопільщини. 

Прокоментувати ситуацію ми звернулися й до домоуправителя – керівника ТОВ “МЖК ІрЛАГА” Ігоря Кривенького. Як стверджує він, цей будинок побудований і зданий в експлуатацію в межах 2009 року відповідно до державно-будівельних норм і правил. На момент будівництва та здачі будинку  в експлуатацію жодних зауважень від жителів,  в тому числі від Галини Бойко, не було. 

Станом на сьогодні, я як керівник обслуговуючої організації, абсолютно не бачу будь-яких пошкоджень в самій конструкції будинку. Всі ті тривожні сигнали пані Бойко не мають ніякого ґрунту. На місце виїжджала технічна експертиза, вони оглядали  будинок. І наскільки мені відомо, було  підтвердження того, що він збудований якісно  і відповідно до всіх державно-будівельних норм. Що стосується того, чи було там 5 чи 7 поверхів, то пані Бойко повинна розуміти, що вона теж була учасницею того будівництва і вона що не бачила, що будується не 5, а 6 чи 7 поверхів? Люди купували собі останні поверхи з розрахунку, що облаштують собі мансарди. У який спосіб вони це робили? Я думаю, що в законний. А якщо пані Галина знає, що це не так, то нехай звертається в судову інстанцію і доводить, що щось зроблено незаконно, – зазначає Ігор Кривенький.  

Як каже він,  тріщини у будинку пов’язані не з добудовою зверху, а з місцем, де він збудований. 

На місці, де стоїть будинок, колись були озера, там люди плавали, рибу ловили. Там глибинні палі забиті і вони дають осадку. Усі розрахунки робили будівельні конструктори, тому вони ж знали що роблять. Це звичайні мікротріщини, а тріщини в квартирі Галини Бойко пов’язані з неякісним ремонтом, який їй зробили, – каже Ігор Кривенький. 

За коментарем з приводу цієї проблеми журналістка Терену також зверталася у відділ державного архітектурно-будівельного контролю, однак зв'язатися з керівником упродовж останніх днів не вдалося. Терен готовий опублікувати його позицію. 

Читайте також: Скандал із заміною старовинного вікна на пластикове у Тернополі: де зараз конструкція і чи будуть її реставрувати.

Фото авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео