Тернополянам на замітку: що необхідно знати про захворювання периферичних артерій

21345

Якщо ж ви відчуваєте періодичне оніміння в ногах, легке поколювання та судоми – це перший тривожний дзвіночок, а саме ознаки серйозних захворювань судин та артерій.

Сьогодні ми поговоримо про захворювання периферичних судин, їх причини появи, симптоми, а також розповімо вам про методи лікування та профілактики.

Що таке ЗПА?

Захворювання периферичних судин і артерій – захворювання запального характеру, які в більшості випадків супроводжуються ураженням артерій і вен нижніх (значно рідше – верхніх) кінцівок. При даних патологіях відбувається звуження або значне розширення просвіту судин, порушується кровообіг і живлення тканин на уражених ділянках. Такі захворювання супроводжуються порушенням основних функцій артерій – перенесення крові і доставки кисню та поживних речовин до тканин. Тобто цей процес протікає невірно.

Захворювання такого типу розвивається і прогресує у тих випадках, коли холестерин і з’єднуюча тканина накопичуються в артеріях, приводячи до їх звуження. Коли бляшки, що складаються з холестерину і сполучної тканини, обмежують просвіт артерії, кровопостачання погіршується. Такий стан називається атеросклерозом. У результаті погіршення кровопостачання, в руки і ноги надходить менше кисню, а разом з тим і поживних речовин. На цей стан можуть здійснювати додатковий негативний вплив куріння, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину в крові, а також спадкові фактори.

ЗПА ніг буває:

- тазове (клубова артерія);

- стегнове(стегнові артерії) ;

- гомілкве (артерії гомілки і ступень).

Серед основних ознак ЗПА - підвищена чутливість до низьких температур, мерзлякуватість кінцівок, відчуття оніміння, парестезії (відчуття поколювання) ураженої кінцівки тощо.

Основними скаргами при захворюваннях периферичних артерій є болі в ногах при ходьбі, під час бігу, при підйомах по сходах або під час виконання вправ. Під час цих процесів відбувається переміжна кульгавість. Біль стихає тоді, коли ви зупиняєтесь.

До речі, близько 66% пацієнтів, які страждають ЗПА, не мають симптомів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео