Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: що робити, якщо на вас оформили кредит без вашого відома

208015

Тернополяни, які отримали дзвінок від банку чи колекторів про необхідність повернути кредит, про який нічого не чули, можуть скористатись порадами від судової влади.

Як пише loyer.com.ua, перш за все потрібно:

Перевірити інформацію. Це можна зробити, звернувшись до банку, фінансової установи чи колекторської компанії, або онлайн в Українському бюро кредитних історій. Зазвичай проста комунікація дає можливість з’ясувати, що сталася помилка, або хтось вказав ваш телефон/адресу/дані як контактні, а, насправді, до кредиту ви відношення не маєте.

Якщо інформація підтвердилася, іти до правоохоронних органів.

Написати заяву до поліції про те, що на вас був незаконно оформлено кредит. Це потрібно для фіксації факту події та внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Звернутися до кредитора чи колектора. Повідомити банк чи МФО про те, що ви особисто кредит не оформляли, та навести аргументи на вашу користь.

Отримати від банку завірені копії договорів про кредитування. Колектори повинні надати вам договір переуступки вашої заборгованості.

Звернутися до юриста-спеціаліста з банківського права або самостійно виявіть ознаки підробки договору.

Переконати банк чи фінансову установу у підробці документа. Це дасть змогу об’єднати зусилля для викриття шахрая.

Повідомити про підробку регуляторних організацій у сфері банківського сектору. Зокрема, Національний банк України. Для сфери небанківського мікрокредитування – Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Регулятор може призначити перевірку, вимагати від установ пояснень.

Готувати позов до суду.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео