Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: Страви для Старого Нового року

Bowl with kutia -  traditional Christmas sweet meal in Ukraine,

У ніч з 13 на 14 січня готують страви на Щедрий вечір.  Традиційно у цей день подають кутю, вареники, м’ясні страви, узвар. Тернополяни можуть обрати рецепти на свій смак у підбірці, яку пропонує 24tv.ua.

Щедра кутя

Інгредієнти:

  • пшениця або рис – 400 г;
  • мак – 200 г;
  • волоські або лісові горіхи – 100 г;
  • сухофрукти – 100 г;
  • мед – 100 г;
  • коньяк – 1 ст. л. (за бажанням);
  • вершкове масло – 2-3 ст. л.

Рецепт щедрої куті:

  1. Залишити у воді пшеницю на 1-2 години. Відварити до готовності у пропорції зерна і води 1:2,5.
  2. Відпарити мак протягом 15 хв, розтерти у ступці. Порізати горіхи, сухофрукти.
  3. Мед розчинити у склянці теплої води або узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
  4. У самому кінці в кутю за бажанням можна додати коньяк та ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте усі інгредієнти.

911105_2049548
911105_2049548

Печеня по-домашньому зі свинини

Інгредієнти:

  • 500 г нежирної свинини;
  • 2 цибулини;
  • 7-8 великих картоплин;
  • 2-3 столових ложки рослинної олії;
  • сіль і перець за смаком;
  • свіжа зелень.

Рецепт печені зі свинини

  1. М’ясо нарізати невеликими кубиками. Цибулю почистити і порізати півкільцями. Картоплю почистити і нарізати пластинками (близько 2 см).
  2. У глибокій сковорідці нагріти олію і обсмажити м’ясо до утворення рум’яної скоринки. Викласти в м’ясо цибулю і смажити, поки вона не стане прозорою. Додайте нарізану картоплю, посоліть, поперчіть та добре перемішайте.
  3. Закрити сковороду кришкою і тушкувати на повільному вогні до готовності. За бажанням печеню можна готувати порційно в глиняних горщиках в духовці.

911105_2049770
911105_2049770

Холодець із двох видів мяса

Інгредієнти:

  • яловича гомілка та ще 500 г яловичини;
  • свинина – 500 г;
  • 1 морква;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • кріп – 3-4 гілочки;
  • петрушка – 3-4 гілочки;
  • лавровий лист – 2 шт;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • чорний перець (горошком);
  • сіль за смаком.

Рецепт холодцю на Старий Новий рік:

  1. Яловичу гомілку залити холодною водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити ще 5 годин. Не забувати зняти піну. Додати м’ясо, що залишилося (яловичину та свинину) і варіть ще півтори години.
  2. Помити, очистити і крупно нарізати моркву і цибулю. Додати в бульйон. Також покласти туди перев’язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець і варити ще півгодини. Посолити бульйон та процідити.
  3. Зняти м’ясо з кісток і нарізати досить дрібно. Очищені зубчики часнику вичавити до м’яса.
  4. Розкласти м’ясо по формах. Залити бульйоном, щоб м’ясо було під поверхнею (приблизно на два пальці). Залишити остигати при кімнатній температурі, а потім помістити форми в холодильник, поки холодець застигне.

911105_2049773
911105_2049773

Крученики зі свинини та грибами

Крученики зі свинини можна приготувати з найрізноманітнішою начинкою − від картоплі і овочів до горіхів і ананасів. Ми обрали простий варіант – з грибною начинкою. Але ви можете обрати начинку на свій смак!

Інгредієнти:

  • 500 г свинини (філе);
  • 400 г печериць (або сушених грибів);
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. борошна;
  • олія;
  • спеції за смаком (базилік, орегано, коріандр, майоран, чебрець, перець);
  • сіль за смаком.

Рецепт кручеників зі свинини та грибною начинкою:

  1. М’ясо нарізати упоперек волокон шматками завтовшки приблизно 1 сантиметр, добре відбивати молоточком, посолити і поперчити.
  2. На сковорідці підсмажити цибулю, гриби та спеції. Потрібно, щоб із суміші випарувалася вся рідина. Відкладіть 2-3 ст. ложки готових грибів із начинки для тушкування кручеників.
  3. У кожен шматочок м’яса покласти грибну начинку і загорнути рулетиком, акуратно підгортаючи краї, щоб із них не випадала начинка, і скріпити зубочистками.
  4. Кожен рулетик обваляти у борошні й обсмажити на олії з обох боків до утворення золотистої скоринки. Покласти крученики в каструлю, пошарово перекладаючи рештою грибів із начинки, залити водою (або бульйоном), так, щоб вона трохи покривала крученики, посолити. Тушкувати крученики під кришкою на повільному вогні приблизно 40-50 хвилин до повної готовності.
  5. Крученики зі свинини добре подавати з гарніром: пюре, овочами тощо.

911105_2049666
911105_2049666

Млинці з мясним фаршем

Інгредієнти для млинців на 3 порції:

  • молоко (300 мл);
  • 2 яйця;
  • борошно (200-250 г);
  • 1 ст. ложка олії;
  • сіль та перець.

Рецепт млинців

Інгредієнти для начинки:

  • 400 г відвареного м’яса (свинина, яловичина);
  • 1 цибулина;
  • пучок зелені;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • спеції для м’яса;
  • сіль за смаком.

Рецепт млинців

  1. Збити яйця в пишну піну. Додати до яєць сіль та перець і знову збити.
  2. Додати до збитих яєць тепле молоко та перемішайте. Додавайте малими порціями борошно та постійно перемішуйте до того часу, поки не зникнуть всі «грудочки».
  3. Смажити млинці на середньому вогні по 1-2 хвилини з обох боків, поки вони не зарум’яняться.
  4. Для начинки відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Дрібно поріжте цибулю та зелень (можна брати заморожену).
  5. На розігрітій сковороді в рослинному маслі обсмажити цибулю, потім додати м’ясо, спеції, посолити і обсмажити, помішуючи, 10 хвилин. Додати зелень і перемішати.
  6. Викладати готову начинку в центр млинця, сформувати мішечок та закріпити його краї за допомогою зеленої цибулі. Або сформувати просто конвертики, якщо зеленої цибулі немає.

911105_2049717
911105_2049717

Узвар з родзинками та вишнею

Узвар – традиційний український напій, який готують на різні свята. Зокрема, на Святвечір та на Старий Новий рік.

Інгредієнти:

  • сушені яблука 100 г;
  • сушені груші 100 г;
  • чорнослив 100 г;
  • курага 100 г;
  • родзинки 100 г;
  • сушена вишня 100 г;
  • цукор 100 г.

Рецепт узвару

  1. Залити сухофрукти (традиційний склад – сушені груші, яблука, родзинки і чорнослив) водою і ретельно промити їх.
  2. У каструлю налити воду (2-3 літри), довести до кипіння. У воду викласти всі сухофрукти, довести до кипіння. Після цього зменшити вогонь і варити ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додати в каструлю цукор.
  3. Після цього зняти узвар з вогню та дати йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар варто процідити.

911105_2049684
911105_2049684

Фото 24tv.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео