Тернополянам на замітку: Страви для Старого Нового року
У ніч з 13 на 14 січня готують страви на Щедрий вечір. Традиційно у цей день подають кутю, вареники, м’ясні страви, узвар. Тернополяни можуть обрати рецепти на свій смак у підбірці, яку пропонує 24tv.ua.
Щедра кутя
Інгредієнти:
- пшениця або рис – 400 г;
- мак – 200 г;
- волоські або лісові горіхи – 100 г;
- сухофрукти – 100 г;
- мед – 100 г;
- коньяк – 1 ст. л. (за бажанням);
- вершкове масло – 2-3 ст. л.
Рецепт щедрої куті:
- Залишити у воді пшеницю на 1-2 години. Відварити до готовності у пропорції зерна і води 1:2,5.
- Відпарити мак протягом 15 хв, розтерти у ступці. Порізати горіхи, сухофрукти.
- Мед розчинити у склянці теплої води або узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
- У самому кінці в кутю за бажанням можна додати коньяк та ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте усі інгредієнти.
Печеня по-домашньому зі свинини
Інгредієнти:
- 500 г нежирної свинини;
- 2 цибулини;
- 7-8 великих картоплин;
- 2-3 столових ложки рослинної олії;
- сіль і перець за смаком;
- свіжа зелень.
Рецепт печені зі свинини
- М’ясо нарізати невеликими кубиками. Цибулю почистити і порізати півкільцями. Картоплю почистити і нарізати пластинками (близько 2 см).
- У глибокій сковорідці нагріти олію і обсмажити м’ясо до утворення рум’яної скоринки. Викласти в м’ясо цибулю і смажити, поки вона не стане прозорою. Додайте нарізану картоплю, посоліть, поперчіть та добре перемішайте.
- Закрити сковороду кришкою і тушкувати на повільному вогні до готовності. За бажанням печеню можна готувати порційно в глиняних горщиках в духовці.
Холодець із двох видів м’яса
Інгредієнти:
- яловича гомілка та ще 500 г яловичини;
- свинина – 500 г;
- 1 морква;
- 1 ріпчаста цибуля;
- кріп – 3-4 гілочки;
- петрушка – 3-4 гілочки;
- лавровий лист – 2 шт;
- часник – 3-4 зубчики;
- чорний перець (горошком);
- сіль за смаком.
Рецепт холодцю на Старий Новий рік:
- Яловичу гомілку залити холодною водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити ще 5 годин. Не забувати зняти піну. Додати м’ясо, що залишилося (яловичину та свинину) і варіть ще півтори години.
- Помити, очистити і крупно нарізати моркву і цибулю. Додати в бульйон. Також покласти туди перев’язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець і варити ще півгодини. Посолити бульйон та процідити.
- Зняти м’ясо з кісток і нарізати досить дрібно. Очищені зубчики часнику вичавити до м’яса.
- Розкласти м’ясо по формах. Залити бульйоном, щоб м’ясо було під поверхнею (приблизно на два пальці). Залишити остигати при кімнатній температурі, а потім помістити форми в холодильник, поки холодець застигне.
Крученики зі свинини та грибами
Крученики зі свинини можна приготувати з найрізноманітнішою начинкою − від картоплі і овочів до горіхів і ананасів. Ми обрали простий варіант – з грибною начинкою. Але ви можете обрати начинку на свій смак!
Інгредієнти:
- 500 г свинини (філе);
- 400 г печериць (або сушених грибів);
- 1 цибулина;
- 3 ст. л. борошна;
- олія;
- спеції за смаком (базилік, орегано, коріандр, майоран, чебрець, перець);
- сіль за смаком.
Рецепт кручеників зі свинини та грибною начинкою:
- М’ясо нарізати упоперек волокон шматками завтовшки приблизно 1 сантиметр, добре відбивати молоточком, посолити і поперчити.
- На сковорідці підсмажити цибулю, гриби та спеції. Потрібно, щоб із суміші випарувалася вся рідина. Відкладіть 2-3 ст. ложки готових грибів із начинки для тушкування кручеників.
- У кожен шматочок м’яса покласти грибну начинку і загорнути рулетиком, акуратно підгортаючи краї, щоб із них не випадала начинка, і скріпити зубочистками.
- Кожен рулетик обваляти у борошні й обсмажити на олії з обох боків до утворення золотистої скоринки. Покласти крученики в каструлю, пошарово перекладаючи рештою грибів із начинки, залити водою (або бульйоном), так, щоб вона трохи покривала крученики, посолити. Тушкувати крученики під кришкою на повільному вогні приблизно 40-50 хвилин до повної готовності.
- Крученики зі свинини добре подавати з гарніром: пюре, овочами тощо.
Млинці з м’ясним фаршем
Інгредієнти для млинців на 3 порції:
- молоко (300 мл);
- 2 яйця;
- борошно (200-250 г);
- 1 ст. ложка олії;
- сіль та перець.
Рецепт млинців
Інгредієнти для начинки:
- 400 г відвареного м’яса (свинина, яловичина);
- 1 цибулина;
- пучок зелені;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- спеції для м’яса;
- сіль за смаком.
Рецепт млинців
- Збити яйця в пишну піну. Додати до яєць сіль та перець і знову збити.
- Додати до збитих яєць тепле молоко та перемішайте. Додавайте малими порціями борошно та постійно перемішуйте до того часу, поки не зникнуть всі «грудочки».
- Смажити млинці на середньому вогні по 1-2 хвилини з обох боків, поки вони не зарум’яняться.
- Для начинки відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Дрібно поріжте цибулю та зелень (можна брати заморожену).
- На розігрітій сковороді в рослинному маслі обсмажити цибулю, потім додати м’ясо, спеції, посолити і обсмажити, помішуючи, 10 хвилин. Додати зелень і перемішати.
- Викладати готову начинку в центр млинця, сформувати мішечок та закріпити його краї за допомогою зеленої цибулі. Або сформувати просто конвертики, якщо зеленої цибулі немає.
Узвар з родзинками та вишнею
Узвар – традиційний український напій, який готують на різні свята. Зокрема, на Святвечір та на Старий Новий рік.
Інгредієнти:
- сушені яблука 100 г;
- сушені груші 100 г;
- чорнослив 100 г;
- курага 100 г;
- родзинки 100 г;
- сушена вишня 100 г;
- цукор 100 г.
Рецепт узвару
- Залити сухофрукти (традиційний склад – сушені груші, яблука, родзинки і чорнослив) водою і ретельно промити їх.
- У каструлю налити воду (2-3 літри), довести до кипіння. У воду викласти всі сухофрукти, довести до кипіння. Після цього зменшити вогонь і варити ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додати в каструлю цукор.
- Після цього зняти узвар з вогню та дати йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар варто процідити.
Фото 24tv.ua