Тернополянам на замітку: як формується ціна на газ (інфографіка)

unnamed-39

Неодноразово схвильовані мешканці міста звертаються до комунальних служб з проханням роз’яснити їм, як нараховується ціна на газ і чому в Україні природний газ такий дорогий.

Двадцять років ціна на газ в Україні була політичною, а не ринковою. Саме задля подолання корупції на газовому ринку уряд  нашої країни зрівняв у правах всіх продавців газу – як українських, так і європейських. Сьогодні ж ми купуємо паливо на європейському ринку і таким чином воно стає доступним як для тернополян, так і для жителів інших міст. Ціна газу, який приходить до нас з-за кордону, є значно нижчою, ніж та, за якою Росія продавала Україні роками.

Відтак, гуртова ціна природного газу для України становить 4942 грн за 1000 м³. Вона утворюється з урахуванням прогнозної ціни на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), вартості транспортування від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину. За ціною  4942 грн за  1000 м³ НАК «Нафтогаз України» постачатиме паливо облгазам, але його ще потрібно доставляти до споживача. Саме тому до цієї ціни додаються витрати на доставку внутрішніми трубопроводами, витрати на обслуговування лічильників та формування платіжок, а також - ПДВ.

unnamed
unnamed

В результаті рівень роздрібних цін на природний газ становить 6879 грн за 1000 м³.

Раніше «Нафтогаз» купував імпортований газ значно дорожче, а продавав його населенню та виробникам теплової енергії  за заниженою ціною. Якби наш уряд не змінив цієї системи, за нинішнього курсу долара Україні (а курс коливається від 25 до 27 грн за долар) довелося би заплатити з державного бюджету 171 мільярдів гривень для покриття різниці між закупівельною ціною та ціною реалізації.

Вибір читачів за тиждень

Відео