Оксана Бучко

Тернополянам після свят варто згадати про здоровий ланч-бокс в школу

11

Для того, щоб ланч-бокс для дітей в школу був максимально корисним та збалансованим, тернополянам варто запам’ятати фуд-формулу. Овочі та фрукти, цільнозернові продукти, білкові продукти повинні поєднуватись у правильному співвідношенні. Важливим моментом також є залучення до формування ланч-боксу самих дітей, пояснюючи їм усе, запитуючи та враховуючи їхню думку.

Фуд-формулу для ланч-боксу школяра вивели на порталі «ЗнаЇмо»:

-50% - овочі та фрукти (перевагу частіше варто віддавати овочам);

-25% - цільнозернові продукти (каші, хліб, хлібці);

-25% - білкові продукти (м’ясо, птиця, риба, бобові, яйця).

А також пляшечка питної води.

1
1

 

Інші корисні лайфхаки такі:

1. Варто обирати сезонні продукти;

2. Під час вибору овочів та фруктів можна користуватися правилом «веселки» - додавати продукти всіх кольорів протягом одного тижня (це допоможе забезпечити різноманіття й зацікавити дітей раціоном);

3. До готування ланчбоксу варто залучати дітей: запитувати, що вони хочуть взяти із собою, просити помити та порізати фрукт або овоч.

2
2

Як радить майстер спорту тренер з Тернополя Віктор Мацикур, взимку потрібно готувати салати, незважаючи на те, що овочі стають менш корисними.

- Знаю, часто взимку це «тепличні» овочі і зелень, які  значно бідніші на мікроелементи та вітаміни, - зазначає він. - Зате - менше зайвих калорій, гарантовано багато корисної для травлення та самоочистки клітковини, нема проблеми з переїданням. На жаль основою харчування в зимову пору у нас традиційно це картопля, каші, консервовані і мариновані овочі, «закрутки» з оцтом/сіллю/цукром. Саме тому, нехай і тепличні, але овочі - величезна користь у цю пору.

Також на osvitoria.media про харчування в державних школах в США розповідає українка Ольга Кріп. Разом з родиною вона вже 7 років проживає в США, де її старші сини відвідують перший та четвертий класи місцевої державної школи.

Вона звертає увагу, що американське шкільне меню - це поєднання корисної їжі з тою, що подобається дітям.

- Щодня вони отримують свіжі фермерські фрукти та овочі, - зауважує Ольга. - Наприклад, узимку це броколі або кукурудза із соусом, морква, огірки. Але є і якісь улюблені дітьми страви - піца, спагеті, картопля фрі, тако, сендвічі. Також їм дають соки, звичайне та шоколадне молоко, йогурти. Вся їжа, яку пропонують у школі, - гіпоалергенна. Принаймні так заявляють. Цільнозернові хлібобулочні вироби, знежирене молоко.

 

3
3

 

Під час карантину у деяких містах в США привозили безкоштовні пакунки з їжею.

Для двох дітей на 5  навчальних днів у режимі онлайн це було:

-6 пакунків звичайного знежиреного молока;

-8 пакунків шоколадного молока;

-8 свіжих фруктів, переважно це яблука, банани, апельсини;

-8 пакунків консервованих фруктів, наприклад, груша, ананаси, апельсин, асорті;

-8 пакунків пластівців для приготування швидкого сніданку з холодним молоком;

-8 бутербродів з різним наповненням. Часто це сир та шинка;

-4 стіки твердого сиру - найчастіше чедер;

-свіжі овочі: броколі, горошок, кукурудза, селера, морква, огірок;

-печиво або чіпси;

-пакетований сік;

-основна страва - макарони із сиром, картопля фрі із соусом або щось на зразок м’ясної підливи.

 

4
4

 

За звичних умов навчання харчування – це єдине, що оплачують у державних школах США. Сума для кожної дитини відрізняється і залежить від річного прибутку родини. Верхня межа - це $1,68 за сніданок та $2,78 за обід. Усі дітки, які мають хронічні або важкі вроджені захворювання, харчуються безкоштовно.

Фото osvitoria.media та znaimo.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео