Оксана Бучко

Тернополянам розповіли, як стати авторитетом для дітей

Про єдиний правильний тип виховання дітей – авторитарний, а також про усі інші шкідливі типи для розвитку дітей розповіла у «Клубі щасливих батьків» практичний психолог, доктор психологічних наук, професор Марина Орап. Такі заняття проводять періодично Medialab спільно з «Центром психологічних консультацій Марини Орап».  
- Єдиний правильний тип виховання – це авторитетний, - говорить психолог. – Коли батьки стають мірилом цінностей для дітей. Це передбачає відповідальність і любов-прийняття по відношенні до дитини.

unnamed (20)
unnamed (20)

Ідеальний тип може мати неправильні прояви, які повинні стати сигналами для зупинки дій батьків. Інакше це переходитиме у шкідливі стилі виховання, а саме:   - Авторитарний стиль. Батьки диктують дитині її дії без пояснень мотивів. Можливості для суперечки відсутні.   - Потураючий. Дитині все дозволено. Батьки не роблять достатньо зусиль для виховання. Діти виростають маніпуляторами, які хочуть вхопити бажане будь-якими способами.   - Гіперопіка. Батьки дають зайві прояви уваги. Діти виростають інфантильними. Їх порівнюють із горохом на опорі. Коли опору (батьків) забирають – діти не можуть справитись з буденними завданнями життя.   - Нехтуючий обов’язками. Батьки забувають доглядати за дитиною, цікавитись її вподобаннями. Дитину виховує бабуся чи нянька.   - Різнополярний. Батьки мають різне бачення життя. Часто маніпулюють дитиною для вирішення конфліктів. Наговорюють дитині одне на одного. Діти виростають без бажань на майбутнє. Вони часто мають потенціал, але не мають бажання ні кар’єри, ні сім’ї.   - Залежний від дітей. Не вміють відпускати дитину у повноцінне самостійне життя.   - Нарцисцизм. Батьки використовують дитину для створення відповідного статусу. Як приклад, мама із появою дитини тішиться, що можна нарешті вдягнути гарне плаття і піти на модну вечірку для дітей. Діти у таких випадках виростають залежні від амбіцій батьків. - Ізольований. Батьки налаштовують дитину на вороже суспільство. Часто такі випадки є у сім’ях, які не змогли знайти коло спілкування за кордоном. Діти тоді виростають без соціалізації, рідко вони створюють сім’ю.   - Токсичний. На людях це ідеальні батьки, які вдома не конролюють свою поведінку і дозволяють прояви різних шкідливих типів. Такі батьки можуть «тягнути нерви», використовувати саркастичну манеру спілкування. Діти виростають із  важкими психологічними травмами.   Орієнтирами для батьків, які допоможуть не збитись на манівці, Марина Орап рекомендує у вигляді запитань на кожен день:   - Чи знають мої діти, що я їх люблю? (Батьківська любов – це любов, якою ми приймаємо дитину. У психологічному плані це безумовна любов попри вчинки та обставини).   - Чи впевнені вони у цьому?   -Чи отримують діти достатньо моєї уваги? (З дитиною потрібно якісно проводити час. Важливо ,скільки енергії ми віддали дитині у спілкуванні чи спільній роботі). -Чи поводимось ми як батьки? -Чи дозволяємо їм бути дітьми? (Не звалювати на дітей проблеми дорослих. Не забороняти насолоджуватись дитинством). -Чи правильно я хвалю своїх дітей? (Хвалити за усі досягнення. До 5 років повинна сформуватись самооцінку, достатня для порівнння себе з іншими). -Чи правильно я караю? (Карати тільки за те, що попередньо обговорювали. Не карати за те, чого діти не будуть робити у майбутньому).   На наступному занятті обговорюватимуть вікові особливості розвитку дітей. Вхід вільний. Довідки за телефоном 067 747 27 54.   Фото автора              

Вибір читачів за тиждень

Відео