Оксана Бучко

Тернополянка закликає перестати відвідувати дельфінарії

62233740_10211493233966180_6848777703722582016_n

Відтепер у Канаді діє законодавча заборона утримувати у неволі заради розваги, відловлювати, розводити та продавати китів, дельфінів та китоподібних.  Українські зоозахисники також уже не перший рік борються із дельфінаріями та закликають українців відмовитись від відвідин цих жорстоких концтаборів. Чому це важливо, пояснює тернополянка Людмила Чеховська.

Про це йдеться у групі Ternopil Nature & Animal Welfare.

  1. Дельфіни НЕ щасливі від постійного контакту з людьми.

Відвідувачі дельфінаріїв не помічають страждань тварин, що приховуються за так званою «посмішкою» дельфіна. Ця «посмішка» - всього лише особливість будови щелепи ссавця, але аж ніяк не ознака радості від проведеного з людиною часу.

  1. 2. Дельфінарій - концтабір для тварин.

У природі дельфіни живуть великими сім’ями впродовж поколінь. Розлучення з родичами тяжко пригнічує їх. Крім того в процесі вилову та транспортування дельфіни часто отримують травми і гинуть в дорозі.

В природному середовищі дельфіни пропливають до 160 км на день, тож навіть найбільший дельфінарій для тварин є своєрідною тюрмою, де вони перебувають «як шпроти в банці», а замість морської води водопровідна, розведена морською сіллю та іншими хімікатами, серед яких міститься хлор.

Від такої води дельфіни хворіють, сліпнуть, і їм роз’їдає шкіру. На волі дельфіни живуть 40-50 років, а у неволі всього 5-10 років максимум.

  1. Жорстока дресура.

Життя у неволі для цих свободолюбивих тварин подібне тортурам. Основним інструментом тренувань дельфінів є голод. Тваринам перед виступом часто не дають 60% їжі, щоб вони гостро відчували голод і краще виконували трюки.

Тварин виснажують тренуваннями і неприродніми  трюками заради грошей. Так нещодавно у Одеському дельфінарії «Немо», самка народила дельфіна просто під час шоу, свідками чого стали 600 глядачів. Якщо навіть вагітних самок заставляють виконувати трюки, можна лише уявити, яких ще норм не дотримуються ласі на збагачення будь-якою ціною бізнесмени.

  1. Дельфінотерапія - не має жодного лікувального ефекту.

Однією із поширених послуг дельфінаріїв є так звана дельфінотерапія. 20 хвилин із дельфіном коштують до 3000 грн., для ніби-то ефекту від лікування таких сеансів потрібно 10, і бажано - двічі на рік, однак правда у тому, що така терапія не має жодного наукового підтвердження і не має жодної користі. Про це неодноразово згадувала на своїй сторінці Уляна Супрун.

Тож Людмила Чеховська радить тернополянам:

✔Перестати ходити у дельфінарії.

✔Говорити і поширювати правду про дельфінарії.

✔Долучитися до активістських організацій, зоозахисного руху, акцій та кампаній.

 До слова, замість таких розваг можна послухати гру моря і вітру. Де розташований такий музичний інструмент, читайте у попередній публікації «Терену».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео