Оксана Бучко

Тернополяни, лелек рятуйте та про гігієну не забувайте

leleky_vidl

На Тернопільщині через несприятливі погодні умови одні з найпрекрасніших пернатих - чорногузи - можуть серйозно постраждати. 

Тож ветеринари просять небайдужих тернополян та мешканців області подбати про лелек та дотримуватися при цьому правил гігієни.

Лелеки, бузьки, бусли, чорногузи …, яких тільки назв не придумали люди, а скільки пісень, легенд і переказів відомо про цих прекрасних і гордих птахів? Та найбільш зворушливою, притаманною їм рисою є вірність своїй батьківщині – землі, де вперше побачили світ, зросли і піднялись на крила. Та мало часу доводиться ними милуватись. Зростили пташенят, навчили літати і ще не минає літо, як сурми кличуть і вирій.

Дорога їх беззупинно пролягає через Чорне море, далі  до південного берега Туреччини, а далі тривалий переліт в північну і східну частини Африки, де зимують у долині Нілу. Та не минає і півроку, як птахи знову гуртуються у зграї, бо час додому. Інколи вони вертаються раніше. Дехто це вважає передвісником ранньої весни, та це не більше, ніж повір’я. Якщо в місцях  зимівлі обмаль поживи, то птахи відчувають, що можуть втратити сили для перельоту і тому вертаються раніше. Добре, коли повернувшись додому, рідна земля зустрічає їх теплом, та часто трапляється інше. Морози вітри, хуртовини, неможливість знайти поживу часто стають причиною того, що подолавши тисячі кілометрів важкого шляху, птахи стоять перед загрозою загибелі. Яскравим прикладом такої загрози є весна нинішнього року. Ще задовго до 19 березня доводилось неодноразово бачити зграї лелек, та кліматичні умови не дозволяють їм почуватись вдома комфортно. Тому обов’язком кожного свідомого громадянина є надання допомоги лелекам, першочергово шляхом підгодівлі. Місце  скупчення птахів треба очистити від снігу та вкрити соломою, або сіном для створення ізоляційної подушки від холоду.

Зазвичай у теплу пору в раціон їх годівлі входять жаби, молюски, дрібні гризуни, черв’яки та т.ін. Тепер підгодовувати лелек можна подрібненими м’ясними відходами чи дрібною рибою, яку вони могли б проковтнути. Є досвід підгодівлі і вареною картоплею Та більше вони потерпають від холоду. І якщо птах обезсилений і не може злетіти - він  стає легкою здобиччю для хижаків – лисиць, вовків, безпритульних собак. За таких умов лелек можна приносити додому для обігріву, проте не варто забувати, що в місцях, звідки вони прилетіли, мало відомо про епізоотичну ситуацію, тому не рекомендується допускати їх контакту з свійською птицею, а для ізоляції використовувати інше приміщення, в якому після звільнення слід провести очистку від посліду та дезінфекцію. Як деззасіб можна застосовувати хлорне вапно, розчин свіжогашеного вапна, який нескладно приготувати в домашніх умовах, або хоч би полити підлогу кип’ятком. Таким чином ми знищимо потенційного збудника інфекції і надамо неоціниму допомогу у збереженні лелек, а птахи віддячать нам своєю красою, вірністю та знищенням шкідників.

Вибір читачів за тиждень

Відео