Оксана Бучко

Тернополяни можуть поновити свої права на пільги

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Поновлення права на пільги є можливим. Як вчинити, якщо вам відмовили у встановленні чи перерахунку, пояснюють у центрі надання безоплатної правової допомоги у Тернополі.

Пільги на житлово-комунальні послуги є важливою часткою соціальних гарантій наданих державою. Але  при відмові у наданні чи перерахунку пільг  люди часто не знають як вчинити та куди звертатись за відновленням порушених прав.

З такою проблемою звернувся до системи безоплатної правової допомоги  житель Тернопільщини  пан Тарас, як виявилось він та його дружина мають право на пільги, як сільські медики на пенсії.  Дані пільги надаються, за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Клієнт розповідає, що йому скасували надання соціальної пільги, аргументуючи тим, що чоловік отримав пенсію у розмірі 2700 грн., що перевищує встановлену величину, з чим заявник не згідний, оскільки дохід його дружини не був врахований при розрахунку сукупного доходу сім’ї.

Цією справою зайнялась фахівець бюро правової допомоги Андріана Левак.

Проаналізувавши чинні нормативно-правові акти, якими регулюється надання пільг та розрахунок середньомісячного сукупного доходу сім’ї, а також вивчивши лист-відмову від Управління праці та соціального захисту населення , я зрозуміла, що все ж таки спеціалістами було допущено помилку при розрахунку сукупного доходу сім’ї і розмір податкової соціальної пільги в 2690 грн  цією сім’єю пільговиків не було перевищено, зазначає фахівець.

Фахівець склала позовну заяву, а пізніше відповідь на відзив в яких акцентувала, що згідно Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги є три основних моменти обчислення :

  1. сукупний дохід включає в себе як поточні щомісячні доходи в грошовій та натуральній формі осіб, які враховуються при наданні допомоги, так і доходи, які мають нерегулярний характер;
  2. середньомісячний сукупний дохід усіх осіб, які враховуються при наданні допомоги, провадиться шляхом ділення загальної суми сукупного доходу одержувачів допомоги на 6, якщо інше не передбачене законодавством;
  3. середній дохід на одну особу обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу всіх осіб, які враховуються при наданні допомоги, на кількість цих осіб.

Оскільки сім’я заявника складається з двох осіб (його та його дружини) і з доходів у них є тільки пенсія, то юристом у заяві було проведено точний розрахунок такого середнього доходу на одну особу відповідно до довідок про доходи членів сім’ї і склав він тільки 2 298,63 грн.

Працівники Управління праці та соціального захисту населення допустили помилку не врахувавши дохід дружини заявника аргументуючи свою відмову тільки тим, що розмір пенсії клієнта перевищив встановлену норму, зазначила юристка.

Окружний адміністративний суд задовольнив позов, визнавши протиправною відмову у наданні пільг на житлово-комунальні послуги, як «сільському медику на пенсії» та зобов’язав надати та здійснити відповідний перерахунок з урахуванням наданих (поновлених) пільг.

Таким чином, завдяки діям працівників системи безоплатної правової допомоги відновлено право на пільгу заявника з моменту одержання неправомірної відмови.

Що робити, якщо при розрахунку середнього доходу на одну особу не було враховано дохід одного із членів сім’ї?

Консультує працівник бюро правової допомоги Андріана Левак:

Такі ситуації бувають досить часто, коли людина звертається за наданням певного виду пільг, а їй відмовляють, аргументуючи тим, що її середньомісячний дохід перевищує встановлену межу. 

Не потрібно опускати руки, а все ж таки варто звернутись до юриста. Для того щоб не було ніяких підводних каменів законодавець затвердив Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї(Постанова Кабінету Міністрів від 04.06.2015 року №389) в якій п.4 визначив, що до членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із законодавчими актами, зазначеними у пункті 2 Порядку, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

А також важливо зазначити, існує Методика обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги і п.9 цієї її встановлює порядок обчислення доходу, а саме загальна сума сукупного доходу одержувачів допомоги включає в себе суму всіх доходів кожної особи, яка враховується при наданні допомоги, визначених на підставі наданих документів за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги, якщо інше не передбачене законодавством;

Для того щоб обчислити середньомісячний сукупний дохід сім’ї потрібно відповідно до довідки про склад сім’ї та довідок про доходи усіх членів сім’ї за 6 місяців додати всі доходи всіх членів сім’ї і поділити на 6(місяців), а для того щоб з отриманої цифри вирахувати середній дохід на одну особу її потрібно поділити на кількість членів сім’ї і саме ця цифра дає або позбавляє права на отримання пільг або інших соціальних виплат.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео