Оксана Бучко

Тернополяни можуть спостерігати провал медичної реформи

99113347_10157491778122549_8978240798524964864_n

Тернополяни можуть не отримати очікуваних результатів від медичної реформи. Занепокоєння щодо її провалу висловлюють у Європейській Комісії. Одним із підтверджень цього є плани призначення керівника національної служби здоров’я України без відкритого конкурсу, що підтвердили під час онлайн-брифінгу НЗСУ, який відбувся на днях.

– Попри відкритий конкурс на посаду нового голови Національної служби здоров’я України, міністр охорони здоров’я заявив 20 травня, що він не прийме жодного з трьох кандидатів. Натомість планує назначити нового керівника НСЗУ через «ручну» процедуру, – йдеться у дописі про побоювання Європейської Комісії, пише економіст Роман Шеремета. – Ручне призначення керівника НСЗУ, який буде керувати 86 млрд грн, несе ризик масової корупції. Це поставить під серйозний ризик здоров’я та життя громадян України та репутацію уряду і президента України. Будь-які робочі місця Національної служби здоров’я України повинні зосереджуватися на важливих компетенціях та професіоналізмі майбутнього управління НСЗУ, а не на особистих зв’язках.

Щодо цього питання під час онлайн-брифінгу заявили, що карантин – не причина відмови під прозорого конкурсу. Тож такого призначення розпорядника коштів на лікування важкохворих українців  не допустять.

Мені все рівно, хто буде головою НСЗУ, аби ця людина була професіоналом справи і розуміла свою відповідальність, розповіла засновниця фонду «Таблеточки» Ольга Кудіненко. – Тому ми вимагаємо прозорого конкурсу, щоб обрати людину, в компетентності якої ми впевнені. Адже це млрд грн, якими треба вміти правильно розпорядитись і використати на благо нашого народу. 

Нагадаємо, що на Тернопільщині не задоволені отриманими коштами у другому етапі реформи. На це також звертають увагу у Європейській комісії, згадуючи неправильне використання державних коштів, про що свідчать недавні звіти із грубими порушеннями щодо державних закупівель новим міністром охорони здоров’я.

Тож Роман Шеремета закликає писати депутатам звернення, аби зупинити нищівний процес медичної реформи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео