Оксана Бучко

Тернополяни можуть стати учасниками читацького клубу «451° по Фаренгейту»

3

На вас ще досі дивляться знайомі із здивуванням, коли розказуєте про нову прочитану книжку? Не маєте з ким поділитися враженнями від прочитаного? Тепер ви та інші тернополяни маєте таку можливість. 

Більше року тому книгарня «Є» у Тернополі започаткувала книжковий клуб від назвою «451° по Фаренгейту». Саме з того часу місцеві книголюби збираються один раз в місяць для обговорення прочитаного роману чи бестселера.

Учасники клубу щоразу читають художні твори українською мовою, зазвичай, це новинки книжкового ринку. Один місяць українського автора, другий місяць – зарубіжного, і так почергово.

У момент започаткування зустрічі відбувалися лише у книгарні «Є» у п’ятницю о 18:30, проте як розпочався карантин у березні 2020 року зустрічі перейшли у онлайн формат на платформу Zoom. Згодом через карантинні обмеження у громадських місцях учасники клубу «вийшли в люди» і зустрічі почали відбуватися в різних локаціях міста. Влітку на природі в парках міста, з настанням осені у кав’ярнях, ресторанах чи бібліотеках. Клуб гостинно запрошує на зустрічі всіх бажаючих. Участь – безкоштовна.

Клуб модерує Марія Домська, координаторка дитячих подій в книгарні «Є».

– Читацький клуб – це моя втілена в життя мрія, – розповіла модераторка. – Організовуючи читання для дітей, хотіла робити щось подібне для дорослих. Велика вдячність тим, які мене підтримали, які відгукнулися і приходили на перші засідання, іноді, навіть, не прочитавши книги. І, до речі, як на мене, це нормально читати не все, що ми вибираємо, чи не дочитати твір до кінця. У кожного свої читацькі смаки – у цьому суть клубу. На обговоренні звучать різні думки через призму свого досвіду. І, навіть, якщо хтось не прочитав книгу, він завжди має чим поділитися. Зустрічі відбуваються в невеликому колі та сподіваюся, що нас стане більше, адже книголюбів у нащому місті вистачає.

22
22

– Наші зустрічі – це не переказування прочитаного, як було в шкільні роки на уроках української чи зарубіжної літератури, це такий собі аматорський книжковий клуб, – додає учасниця клубу Оксана. – Модератор ставить різні запитання і ті, хто має бажання, відповідає. Оцінок у клубі не має, і бали за відвідуваність також відсутні. До того ж немає вікових обмежень. Деякі учасники приходять на клуб регулярно, інші ходять через раз. Ми розуміємо, у всіх свої особисті справи, інколи не виходить прийти, навіть, коли і прочитав книжку. Чекаємо нових учасників у 2021.

Постійна учасниця клубу Ольга згадує, які книги вдалося прочитати у 2020 році.

– Завдяки участі у клубі мені вдалося прочитати багато книжкових новинок, які я сама б точно не взялася читати за браком вільного часу та  домашніми клопотами, – каже вона. – Приємно вразили українські автори Дорж Бату «Моцарт 2.0» та  Іларіон Павлюк з трилером «Білий попіл». Якби не клуб, я б ніколи не прочитала роман, який у всіх на устах, «Атлант розправив плечі» Айн Ренд. Ще були цікаві сюжети у творах Саллі Руні «Нормальні люди», Бет О’Лірі «Квартира на двох», Алекса Майкліді «Мовчазна пацієнтка», Кейт Аткінсон «Життя за життям». А от Софію Адрухович і її роман «Амадока» я так і не змогла дочитати до середини.

11
11

Деталі про читацький клуб ви можете знайти на сторінці Читацький клуб «451F» у Фейсбуці. Там є не тільки актуальні новини клубу, але і рекомендації, що варто почитати, книжкові новинки українських видавництв, літературні премії, тощо.

До речі, наступне засідання читацького клубу відбудеться у п’ятницю 26 лютого о 18:30 у старотарнопільській ресторації «Леліва». Учасники готуються до обговорення роману британської письменниці Кетрін Банне «Дім на краю ночі». Тож усі охочі можуть приєднатись.

Фото «Читацького клубу 451F»

Вибір читачів за тиждень

Відео