Оксана Бучко

Тернополяни можуть збільшити шанси врятувати життя зараженим  коронавірусом

92211166_10219438869434109_5127009423100739584_o (1)

Врятувати життя людям із коронавірусом можна долучившись до збору потрібних речей. Особливо допомогти мають нагоду спеціалісти сфери ІТ. На даний час мова йде про друк на 3-D принтері розгалужувачів для апаратів штучного дихання та перехідників для пірнальних масок. Ці маски колишнього використання теж просять приносити для хворих.

Такий метод розробили для України небайдужі інженери з компанії MAWI з допомогою багатьох інших інженерів. Перші маски допоміг оперативно купити в Тернополі Ярослав Колодій. Перший файл надав Олег Савчук. 

Маска допоможе підтримувати дихання тим людям, які не можуть одразу бути підключені до апаратів ШВЛ. Також для того, щоб один такий апарат одразу використовувати для кількох людей, друкують розгалужувачі.

Як зазначив ініціатор проекту в Тернополі Руслан Савчишин, розгалужувачів потрібно вдвічі більше, ніж є апаратів, щоб мати про запас. Масок потрібно до 80, а перехідників до них – на 10% більше. Слід звернути увагу, що маски усі різні, то форма кріплення перехідників теж має бути відповідна. Загалом, їх є десь 4 варіації і важливо підібрати правильну при друку перехідника. 

Усіх небайдужих просять передати інформацію друзям із сфери ІТ або ж надати матеріали координатору у своєму місті. У Тернополі це Вікторія Фаріон – +380961978082.

Координатори збору масок для подолання covid19ukraine по кожному місту України – ТУТ.

Цей метод уже працює і рятує людські життя в Італії та Іспанії.

Інструкція по використанню для лікарів:

Файли для друку:

Рішення для апаратів ШВЛ («трійник», розгалужувач 1-2)

Рішення для масок

https://www.isinnova.it/easy-covid19-...

https://www.isinnova.it/easy-covid-19...

Вихідні матеріали для 3D друку розподільників для апарату штучної вентиляції легень

https://cutt.ly/dtYyvTD

Рішення для апаратів ШВЛ від Андрія Клименко, Рона Фрідмана, Олександра 

https://controlcovid19.mawi.band/

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео