Оксана Бучко

Тернополяни приєднуються до флешмобу «Збережи основи християнської етики»

101696381_967071337061063_618729171429116361_o

Предмет «Основи християнської етики» опинився під загрозою. Першим кроком до цього стала ліквідація Комісії з основ християнської етики. Тож зберегти його у школах закликають тернополяни, які долучились до всеукраїнського флешмобу. 

Ліквідована комісія упродовж тривалого часу затверджувала програми та навчально-методичні посібники з «Основ християнської етики», надаючи їм відповідний гриф. Тож рішення МОН вважають спробою остаточного вилучення цього предмету із навчально-виховного процесу.

Це не про конфесійність чи катехизацію, пише о. Олексій Філюк. Протиріччя зникають і формується спільний висновок про те, що «Основи християнської етики» необхідні українському суспільству. Не лише школі і не лише Церкві, але усій державі.

Загалом, проти такого наміру виступили цілий ряд авторитетних громадських діячів, освітян та інституцій. Спеціальне Звернення «Майбутнє нашої Церкви, України і народу залежить від освіти та виховання наших дітей» з цього приводу видав Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ. А департамент освіти та науки Львівської ОДА оприлюднив окреме розпорядження, яким зобов’язав усі шкільні установи області зберегти «Основи християнської етики» у навчальних планах на наступні роки.

Ще у 2016 році проблематика вивчення «ОХЕ» гостро обговорювалась і у Тернополі. З метою комплексного дослідження цього питання було організовано засідання експертного круглого столу, до роботи у якому ми запросили усіх стейкхолдерів: вчителів, методистів, науковців, управлінців, духовенство, представників батьківських спільнот і, звісно, опонентів.

Після багатогодинної дискусії була прийнята резолюція, суть якої зводилась до головного – «Основи християнської етики» потрібні українській школі, пише Олег Вітвіцький. І ось, у 2020 році, ми знову опинились перед загрозою заборони. Маю наголосити, що я приймаю і поважаю аргументи опонентів. Вони сконцентровані, переважно, у тезах про відокремленість Церкви від держави, про право вільного віросповідання та вибору. Але, після акцентів на тому, що «ОХЕ» це, першочергово про християнські цінності, про мораль, етику, відповідальність, а не про конфесійність чи катехизацію, протиріччя зникають і формується спільний висновок про те, що «Основи християнської етики» необхідні українському суспільству. Не лише школі і не лише Церкві, але усій державі. І про право... Аналогічно до того, як усі противники функціонування «ОХЕ» в освіті мають право публічно відстоювати свою позицію, так і прихильники: батьки, вчителі і, безумовно, учні мають повне право заявляти: «Я хочу вивчати християнську етику !!!». І не лише заявляти, але й активно боротись за збереження курсу «ОХЕ» у шкільній програмі! Тому що ми прагнемо жити у щасливій та справедливій країні, тому що ми хочемо плекати своїх дітей у добрих національних та християнських традиціях, тому що ми цінуємо минуле і думаємо про майбутнє.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео