Дарія Шевченко

Тернополяни ризикують потрапити до рук шахраїв

vykraly-hroshi-z-tserkvy

Вже кілька тисяч українців стали заручниками так званого легкого «заробітку» за допомогою фінансової піраміди, яка замаскована під ювелірну компанію B2BJewelry. Її реклама є в кожному містечку країни, тому шахраї заманити можуть будь-кого.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Згідно із пропозицією представників фірми, якщо покупець придбає золотий чи срібний виріб більше, ніж за 1000 гривень – за рік він заробить 104 відсотки й таким чином відіб’є суму.

- Ви купили товар на 5 тисяч гривень, ми множимо на 8%, 400 гривень ви отримуєте кожен тиждень. Одну п’ятницю ми пропускаємо і множимо на 52 тижні, виходить 20 тисяч 800. Це ви від 5 тисяч заробляєте за рік, - переконують продавці.

На ювелірних прикрасах одразу є 2 цінники – вартість, за яку людина купує виріб, а інша сума – яку мають повернути протягом року. Це так званий кешбек. Повна вартість товару плюс 4 відсотки. Однак, значно вигідніше придбати сертифікат. Це паперові прямокутники, де намальовано від одної до 27 тисяч гривень. На сертифікати більші проценти - до 8 щотижня, а це - 416 відсотків річних. Крім того, якщо ви приводитимете друзів – будете отримувати додаткові бонуси.

Журналісти ТСН придбали сережки в одному із відділів компанії за більш, ніж 1100 гривень та віддали їх на перевірку ювеліру. Він сказав, що справжня ціна 300-400 гривень. Також разом з товаром видали нефіскальний чек, який наводив підозру.

- Реквізитів ми тут не бачимо. Тут такий гарний бланк з пташкою, якісь печатки. Але вибачте, в мене в дитини іграшкові печатки приблизно отакі. Тут я бачу, що фактично якась фізична особа взяла ці гроші собі. Навіть на самій бірці є юридичні прогалини. Мають бути реквізити заводу-виробника чіткі. Тут їх немає, - каже юрист Лаврентій Царук.

Фінансист Ерік Наймам зазначив, що тут наявні всі ознаки піраміди, а ювелірні прикраси – лише приманка. Засновник проєкту - вінничанин Микола Гонта власник ювелірної фабрики і такого надприбуткового бізнесу - сказав свою думку з цього приводу.

- Цей бізнес дійсно рентабельний. Мені вдалося поєднати величезну швидкість продажів і цей же рівень маржі й це дає ось такі ось плоди. А сертифікати без будь-яких реквізитів, за якими платять шалені відсотки - звичайні подарункові сертифікати. Це просто подарунковий сертифікат, це не документ, його не купують, сертифікат - це еквівалент ювелірного виробу, - каже бізнесмен.

Зараз прокуратура відкрила кримінальне провадження. Працівники одного з банків встановили, що у проекту «B2BJewelry» є свій веб-сайт, на якому розміщено інформацію, яка викликає вмотивовані підозри в шахрайстві за схемою «фінансової піраміди». Вказане свідчить про те, що учасниками організованої групи, створено злочинний механізм, який полягає в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах шляхом реалізації ювелірних виробів через підконтрольних юридичних та фізичних осіб – підприємців. Але засновник запевняє, що про це нічого не знає.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео