Орест Сарматський

Тернополяни стоять перед вибором: борщ чи каша

овочі

Експерт розповів, що цієї осені дешевше

У вересні порівняно з серпнем подорожчали 75% продуктів соціального асортименту: хліб, крупи, м’ясні та молочні продукти. Подешевшали 19% продуктів, що підлягають державному моніторингу, - переважно овочі та гречка.

Про це повідомляє директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

За даними Державної служби статистики, у вересні, у порівнянні з серпнем, подорожчали 75% соціального асортименту продуктів. Відбулось значне зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, пшеничного борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, тушки і філе курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, яєць і буряку. Стали дешевше 19% продуктів, що підлягають державному моніторингу. Це такі овочі, як цибуля, морква, капуста й картопля, а також яблука і гречка. Не змінилась ціна на 6% соціального кошику, а саме, на соняшникову олію та цукор, - ідеться у повідомленні.

Експерт подає рейтинги продуктів, які найбільше подорожчали протягом першого осіннього місяця, за даними офіційної статистики: філе куряче подорожчало на 8,3 грн, і його вартість становить 103,3 грн/кг; свинина - на 3,2 грн і коштує 117,9 грн/кг; яйця – на 3 грн, і десяток коштує в середньому по країні 24,3 грн; куряча тушка - на 2,9 грн, до 58,6 грн/кг; сало - на 2,2 грн і продається рівно по 70 грн/кг. У відмотках подорожчання становить: яйця - на 13%; філе куряче - на 8%; пшоно - на 6%; борошно пшеничне, манка і курка в тушці - на 5%; батон - на 4%.

Продукти, які найбільше подешевшали за місяць, - це овочі борщового набору та яблука. Так, ціна на моркву знизилася на 3,2 грн, до 11,9 грн/кг; картоплю - на 70 коп., до 6,9 грн/кг у середньому, яблука - на 2,8 грн, до 11,2 грн/кг. Подешевшання цих товарів у відсотках: морква - на 21%; цибуля - на 4%; картопля - на 9%; яблука - на 20%.

Вибір читачів за тиждень

Відео