Віра Олександрович

Тернополянин Ігор Гірчак: «Так, я – оптиміст… і прихильник децентралізації» (фото)

Основне_Гірчак

Процесу об’єднання у громади в Україні найбільше заважають… амбіції окремих людей. Навіть затримка із ухваленням необхідних законів не так шкодить реформі. Але - «поїзд пішов»! Якщо не встигнете заскочити на сходинку, втратите шанс на розвиток.

Про це та інше «Терену» розповів виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак.

До слова, нещодавно тернополянин разом із представниками громад-членів Асоціації міст України, керівництвом держави, представниками Уряду і парламенту, а також почесними гостями, брав участь в урочистостях із нагоди 25-річчя цього громадського об’єднання. Там і отримав грамоту від Верховної Ради України (див. фото – прим.).

Вітання_Гірчак
Вітання_Гірчак

АМУ об’єднала 30 міст, сіл і селищ Тернопілля

— Пане Ігоре, ви давно працюєте виконавчим директором Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. Що ж входить у ваші обов’язки?

— Асоціація міст України (АМУ) – це одна із найстарших громадських організацій в Україні, адже у кінці червня вона відсвяткувати 25-річчя. В Україні таких Асоціацій - три: наша, тобто АМУ, членами якої є міста, села і селища; Асоціація сільських рад, що опікується розвитком сіл, а також - Асоціація, що об’єднує районні та обласні ради.

Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України об’єднує 30 міст, сіл і селищ Тернопілля. А моя основна функція – надання їхнім органам місцевого самоврядування консультативної і методичної допомоги.

Окрім того, одним із основних напрямків діяльності АМУ є захист інтересів органів місцевого самоврядування при ухваленні різного роду нормативних актів, законів, інших документів. Причому - як на всеукраїнському, так і на регіональному рівні. Також є норма у законі: про обов’язкове проведення консультацій Кабміну із Асоціаціями органів місцевого самоврядування перед винесенням на голосування  у Верховній Раді проекту бюджету. Така ж вимога стосується і обласних кошторисів. Тому в обласній держадміністрації із нами консультуються перед затвердженням бюджету на сесії обласної ради.

Асоціація_міст
Асоціація_міст

— Чи дійсно АМУ має реальний вплив на ситуацію в країні?

— Із АМУ співпрацюють центральні органи виконавчої влади. Скажімо, наш представник присутній на кожному засіданні Уряду і має право дорадчого голосу.

До того ж, представники Асоціації працюють в урядових комітетах і в кожному комітеті парламенту. При розгляді усіх законопроектів представники АМУ присутні і вносять свої пропозиції. А буває і так, що ми повністю розробляємо новий законопроект і пропонуємо його до розгляду у стінах Верховної Ради. Втім, це – далеко не всі аспекти нашої роботи…

Гірчак_Зубко
Гірчак_Зубко

«Верховна Рада досить оперативно реагувала на проблеми»

— А чому так сталося, що ви – один із найактивніших прихильників ідеї децентралізації?

— Про те, що в Україні треба провести реформу місцевого самоврядування, експерти АМУ говорили, мабуть, із моменту створення нашого об’єднання. Адже без таких змін подальший ефективний розвиток нашої країни - неможливий…

Обставини склалися так, що, коли прийняли Закон «Про добровільне об’єднання», АМУ мала певні ресурси від наших партнерів, зокрема - від Агентства США із міжнародного розвитку (USAID). Тоді наші фахівці і запропонували Міністерству регіонального розвитку і будівництва активно включатися до старту цього процесу. У всіх областях України відразу створили «Офіси реформ». Вони, по суті, стали першими агітаторами за впровадження реформи. Власне, коли ми тільки розпочинали цей процес, то самі ще не знали, куди йдемо і чим це закінчиться. Проте процес пішов нормально, зокрема і на Тернопіллі. За кількістю об’єднаних громад, або ОТГ, ми досі є лідерами в Україні. Хоча дуже багато областей нас уже доганяють. Процес пішов, і його вже не спинити…

Гірчак_Тренінг
Гірчак_Тренінг

— На жаль, громадам довелося пережити суттєву затримку із законами. Особливі проблеми це створило для міст…

— У тому, що реформу потрібно втілювати, не сумнівався ніхто. Проте взяти законодавство в іншій країні і перенести на наш ґрунт – неможливо, адже існують ментальні, національні та інші особливості. Так, ми іноді випереджали законотворців. Але хочу сказати, що Верховна Рада реагувала на проблеми, що виникали в процесі об’єднання, досить оперативно. Наприклад, закон, що дозволяє приєднання населених пунктів до вже створених ОТГ, уже зняв чимало проблем. Окрім того, тепер можуть спокійно об’єднатися три громади: Зборівська, Товстенська і Хоростківська. Нагадаю, про бажання ввійти у ці ОТГ заявили населені пункти із сусідніх районів. Залишилося дочекатися оголошення ЦВК про вибори…

Гірчак_Шумський_голова
Гірчак_Шумський_голова

«Дрібні ОТГ не зможуть повноцінно функціонувати»

—  Які «плюси» і «мінуси» ви помітили при створенні громад на Тернопіллі?

 У процесах, які нині відбуваються на Тернопільщині, звісно ж, є і позитив, і негатив. Так, індикатором ефективності об’єднання я би назвав розмір субвенції, яку протягом двох років отримують ОТГ на свою інфраструктуру. Це - такий собі «бонус» від держави для вирішення нагальних потреб. Так от: за кількістю ОТГ ми - дійсно на першому місці, але Хмельниччина, яка має менше громад, отримала більше грошей!

Причина в тому, що при меншій кількості ОТГ вони змогли об’єднати більшу територію і більше людей. А на Тернопіллі ми маємо приклади об’єднання в ОТГ двох-трьох сіл. Чи вони є дієздатними? Життя каже - ні. Прогнозую, що протягом року-двох розпочнеться активний процес дооб’єднання до існуючих спроможних громад.

— А що ви порадили б тим селам, які тільки збираються об’єднуватися?

— Ми тепер наполегливо рекомендуємо усім створювати ОТГ, відповідно до проекту Перспективного плану формування територій громад, розробленого свого часу в ОДА («Терен» про це писав ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Так, прогресу часто заважають чиїсь амбіції. Але їх варто позбутися заради інтересів громади. ОТГ, які об’єдналися відповідно до законів економіки і здорового глузду, уже успішно розвиваються. Тому раджу взяти калькулятор, ручку і папірець і порахувати, що ви отримаєте у разі різних варіантів об’єднання. Тоді зайвих питань не буде.

— Схоже, ви дуже оптимістично дивитеся у майбутнє…

— Я - прихильник децентралізації, а тому буду докладати усіх зусиль, аби ця реформа була ефективною. Так, я – оптиміст… Але добре розумію, що добровільність об’єднання рано чи пізно завершиться. І станеться так, як в інших країнах. Думаю, як тільки більша частина території України об’єднається в ОТГ, влада ухвалить рішення про доєднання чи об’єднання решти населених пунктів. І тоді вже стартує наступний етап реформи...

Довідка. Ігор Гірчак народився 22 грудня 1976 р. Закінчив Тернопільську школу №14. Згодом було навчання в Українській школі політичних студій, а також Інституті економіки і підприємництва (спеціальність – «бухгалтерський облік і аудит»). Асоціація міст України - це структура, що у своїх рядах зібрала кращих експертів та аналітиків країни, міських голів обласних і районних центрів. Усе - заради розвитку країни та самостійних громад. Офіс відділення у Тернополі працює за адресою: вул. Родини Барвінських, 7. Контактні номери телефонів: (0352) 42-52-80, факс – 25-35-50. Електронна скринька: trvamu@gmail.com.

Фото зі сторінки Ігоря Гірчака у «Фейсбук»

 

Вибір читачів за тиждень

Відео