Віра Олександрович

Тернополянин Роман Ясіновський: «Кіборги» – не агітка, а історія справжніх героїв» (фото, відео)

3f93ee4-kiborgi-1

- Це кіно, яке ми не можемо просто взяти і «злити», - каже актор Роман Ясіновський, який знімався у «Кіборгах». – Хлопці зараз стоять на передовій із автоматами. А це – наш автомат! Наша зброя, якою ми можемо нині допомогти Україні.

І попри це, за словами виконавця однієї із головних ролей, нова українська військова драма Ахтема Сеітаблаєва – не агітка, а історія створення і зростання справжніх героїв.

«Цей фільм – крок в інформаційній війні»

Напередодні прем’єри у Тернополі відбулася зустріч із акторами, які знімалися у фільмі «Кіборги»: Віктором Ждановим («Старий»), Макаром Тихомировим («Мажор») і екс-тернополянином Романом Ясіновським («Гід»). Вітав їх у нашому місті голова Тернопільської кінокомісії, заступник міського голови Леонід Бицюра.

[embed]https://youtu.be/CI9rmfQff2Y[/embed]

Насправді, цей фільм нікого не залишає байдужим. Перше, що кажуть усі, хто уже переглянув картину: «Раджу дивитися всім і кожному!».

- Цей фільм – не тільки поступ в історії українського кінематографа, а й крок в інформаційній війні, - вважає Віктор Жданов. – Адже я сам бачив, як бойовики входили у наші міста. Сам виїхав із Донецька. Тепер думаю, напевно, я чогось не доробив колись, що таке із нашою країною сталося…

Жданов_1
Жданов_1

Так, фільм – дійсно емоційно важкий. Особливо для тих, хто сам був на фронті і досі зривається уночі, згадуючи бої і загибель товаришів. Утім, цей фільм - не про смерть, а про жагу до життя, про боротьбу, про справжню чоловічу дружбу. Більше того, стрічка - про людей дії, які залишаються переможцями. Адже найтрагічнішої сторінки в історії Донецького аеропорту – здачі позицій і загибелі останніх кіборгів – там немає.

[embed]https://youtu.be/x1gb9eApwCE[/embed]

Сценарій написала талановита тендітна дівчина Наталія Ворожбит

Чому варто піти на цей фільм? По-перше, тому що українське кіно потребує нашої підтримки. Зйомки «Кіборгів» обійшлися у 47 мільйонів гривень. Половину цієї суми знімальна група під керівництвом режисера Ахтема Сеітаблаєва отримала від Держкіно. Якщо хочете бачити розвиток українського кіно, мусите навчитися за нього платити.

Ахтем
Ахтем

По-друге, 5 гривень із кожного придбаного квитка передадуть благодійній організації, яка опікується родинами героїв ДАПу. Переважно допомогу отримають діти загиблих в аеропорту вояків. Таку акцію зініціювали команда «Кіборгів», Міністерство інформаційної політики, Держкіно і Фонд «Повернись живим». Докладну інформацію шукайте у соцмережах за хештегом #янебайдужий.

- Насправді, ця стрічка – це такий собі круговорот добра, - розповідає Роман Ясіновський. – Ви купите квиток у Тернополі, а допомогу отримає родина загиблого героя із Чернігова чи Запоріжжя.

[embed]https://youtu.be/PmdohPMowV4[/embed]

Поряд із акторами на знімальних майданчиках – а їх було аж три - постійно були справжні «кіборги». Тому герої фільму – дійсно «живі». Говорять двома мовами – російською та українською, але це не викликає спротиву у глядача. Адже все так – як було насправді.

Прес-конференція
Прес-конференція

- Так, над фільмом працювала унікальна команда, - розповідає Віктор Жданов. – Але головний герой у стрічці все ж є. Це - доброволець із позивним «Мажор». Він - музикант і син багатіїв, який таємно вирушає у зону бойових дій. Там він намагається зрозуміти свою роль на цій війні. Саме він – уособлення тієї молоді, яка хоче жити у новій країні. За ним – майбутнє!

[embed]https://youtu.be/rhFelOFjhyQ[/embed]

Крім нього, у фільмі є ще інші воїни. Усі їхні історії засновані на реальних історіях захисників аеропорту. Записувала інтерв’ю та історії просто під час бойових дій тендітна дівчина, яка згодом створила із цього сценарій - Наталія Ворожбит. Дуже активно допомагав їй «кіборг» із Тернополя Андрій Шараськін, позивний «Богема».

Богема
Богема

- Частинки цих історій є у фільмі, але, звісно ж, це художній твір, її бачення, дуже нежіноче, дуже реальне і правдиве, - каже він.

З Богемою
З Богемою

Усі, хто любить бойовики, отримають задоволення від спецефектів і роботи каскадерів. Але не варто порівнювати роботу наших майстрів із «Аватаром» чи іншими голлівудськими стрічками. Це – зовсім інший фільм, але він – очевидно добротний. Усі експерти відзначають роботу операторів, гримерів тощо.

Тихомиров_ф
Тихомиров_ф

Тихомиров-kiborgi
Тихомиров-kiborgi

Ясиновський2
Ясиновський2

До слова, український фільм “Кіборги”, присвячений воїнам, які захищали Донецький аеропорт у вересні 2014 року, на широкі екрани вийде уже 7 грудня. У Тернополі стрічку можна буде переглянути у «Сінема-Сіті», що у ТРЦ «Подоляни».

24174258_1791913374183656_1052990369874977322_n
24174258_1791913374183656_1052990369874977322_n

Фото і відео автора та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео